VENNESLA: — Et stramt, men godt budsjett, sier rådmann Svein Skisland og økonomisjef Gerd Signe Vigebo. De legger til at det ikke er mange kroner igjen til politikerne å plusse på.

Dyrere å bo

Skisland vil øke eiendomsskatten fra 3,5 til fire promille neste år, og ytterligere til 4,5 promille i 2014. Det betyr 900 kroner i ekstra skatt for en gjennomsnittsbolig.

De kommunale avgiftene går opp med i snitt 561 kroner neste år, til 12.646 kroner for en gjennomsnittsbolig.

Kutt i skolen

Rådmannen foreslår kutt på 5,5 millioner 2013. Noe kuttes i administrasjonen, mest i skole. Til sammen skal skoledriften ned med fire millioner kroner.

— Det blir lavere lærertetthet. Vi bruker mye mer på skole enn andre. Jeg skulle gjerne sett vi hadde lagt ned en skole, men det vil ikke politikerne. Vi har fem skoler innenfor ei mil i nedre Vennesla, og de er to tredels fulle, sier Skisland.

Vennesla skal investere 225 millioner kroner neste to år. Største utbygging er ny svømmehall og oppgradering av Vennesla ungdomsskole til 81 millioner kroner.

Skarpengland skole skal bygges ut for 18,6 millioner kroner. I 2014 kommer rehabilitering av Hunsfoss skole med 15 millioner kroner.

Den omfattende byggingen av demens-senter og boliger i Holtet skal også i gang, og første del til 18 millioner kroner skal stå ferdig til 2015. Folk flytter til Vennesla. Derfor må det investeres stort i barnehager. Rådmannen foreslår to nye avdelinger ved Klokkerstua og en midlertidig avdeling i Venneslaheimens lokaler, samt to nye avdelinger ved Djupmyra private barnehage i Øvrebø. I sum øker barnehagedriften med 17 millioner kroner neste fire år.

Parkering og torv

Rådmann Skisland foreslår å oppgradere siste del av torvplassen i sentrum for 15 millioner kroner fram mot 2016. Samtidig vil han bruke vel sju millioner på nye parkeringplasser, særlig i Graslia.

— Lederen i næringsforeningen har foreslått heller å bruke torvet til parkering. Mye å spare her?

— Nei. Vennesla økte handelen mest i Agder etter første oppgradering av gågate. Sentrumsutvikling er viktig, og vi bør oppruste hele området, sier Skisland, som forresten kutter ut 250.000 kroner i støtten til næringsforeningen neste år.

Skisland har også funnet 1,5 millioner slik at kulturskolen kan få lokaler i Kulturhuset og 1,7 millioner kroner til strandsti langs Otra ved Nesane.

— Folkehelse er viktig. Vi ansetter en egen frilufts- og idrettskonsulent neste år, opplyser Skisland.

Skislands motto er at kommuneøkonomi er lett. Det er bare ikke å bruke mer enn man har. Dette sammen med innføring av eiendomsskatt har forvandlet Vennesla fra versting til besting på økonomistyring på få år.

Overskudd

— Vi øker lånegjelden betydelig til noen og sytti prosent av inntektene, men jeg legger opp til et driftsresultat på 17 millioner kroner i overskudd neste år. Nesten alt er momskompensasjon fra investeringer. Vi skal være glad for at vi ikke bruker slike kompensasjoner til drift, som mange andre. Egentlig burde vi hatt betydelig større overskudd, slik at vi fikk mer egenkapital til investeringer, sier Skisland.

Han bruker heller ikke av fond neste år. Vennesla har 140 millioner kroner stående fra AE-salget. I tilegg har kommunen disposisjonsfond på nesten 50 millioner kroner.

— Det må vi ha, for å takle uforutsette svininger. Vi må fortsatt ha hard styring. Vennesla er i kraftig vekst. Barnehage- og helse- og sosialutgifter øker hele tiden. Snart kommer eldrebølgen for fullt, sier rådmannen, som heller ikke har funnet penger til en kuklturminneplan for industribygda, noe historielaget og Venstre har etterlyst

Når Venneslahallen skal rehabiliteres? Tidligst i 2016. Les flere saker om Vennesla budsjettet nedenfor!