KRISTIANSAND: Havnestyrets leder, Jan Oddvar Skisland, sier at alt tyder på at havna aksepterer gebyret fra Klagenemnda for offentlige anskaffelser (Kofa) på 450.000 kroner.

Alternativet ville vært en runde i tingretten.

— Jeg kan aldri tenke meg at vi tar dette videre. Vi var innforstått med at vi ville få en reaksjon og vi vil nå legge dette bak oss, sier Skisland.

Betaler i år

Striden med Fjord Line har allerede kostet havna over ti millioner. I fjor betalte de 5,8 i saksomkostninger til Fjord Line. I tillegg har de altså betalt 4,8 millioner som de ikke lyste ut på anbud.Gebyret på 450.000 kroner blir trolig tatt på årets budsjett.

— Det viktigste for oss er å få denne saken unna. Dette er en sak fra det gamle regimet og det skal ikke gjenta seg, sier Skisland.

Litt støtte

De tre klagerne Fjord Line, Demokratene og Frank Salvesen hadde klaget inn havna for en rekke brudd på konkurransereglene. Til sammen dreide det seg om advokattjenester og konsulenttjenester for over ni millioner.

Det er kun kjøp av advokattjenester i striden med Fjord Line som Kofa gir dem gebyr for.

Kofa har blant annet gitt havna medhold i at de i forbindelse med rettssaken mot Fjord Line bestilte en rapport fra Copenhagen Economics uten å legge oppdraget ut på anbud. De mener det var tvingende nødvendig for havna å få laget en slik rapport for å imøtegå rapporter fra Fjord Line som kom i siste liten, og som de derfor ikke hadde tid til å sette ut på anbud.

— Vi registrerer at de viser forståelse for at Fjord Line satte oss i en vanskelig situasjon. Vi er også fornøyde med at det er denne ene saken vi blir dømt for, sier Skisland.

Klagenemnda mener også at det er formildende at kjøpet av advokattjenester på 4,8 millioner startet med en mindre jobb som utviklet seg til en stor sak. Men dette mener de altså at havna burde tatt høyde for, og har derfor avgjort å gi dem gebyret på 450.000.