KRISTIANSAND: — Forskjellen mellom barn og voksne er prisen på leketøyet deres, spøker Arvid Grundekjøn.

STORE AREALER: Lokaler og uteområder er på totalt 3200 kvadratmeter. Foto: Tore André Baardsen

Kristiansands ordfører får en rask omvisning i lokalene til Roligheden gård barnehage på Lund, før han offisielt skal åpne det som nå er byens største barnehage.Lokalene og uteområdene har et areal på rundt 3200 kvadratmeter. Prislappen er blitt på rundt 78 millioner kroner.

— Det er veldig flott her, lyst og trivelig. Omgivelsene gir en gårdsfølelse, så landskapet er brukt fint, sier Grundekjøn. Han forteller at det i gamle dager var 20 melkekuer på arealene til det som da var et helt vanlig gårdsbruk.

- Stor dag

Bygningsmassen består av de gamle lokalene til Roligheden barnehage, samt to store, nye bygninger. Anlegget rommer også flerbrukslokaler, en gymsal og et bydelshus, som blant annet disponeres av Wilds Minne skole.

— Dette er en stor dag for oss, påpeker Anne Hagen, enhetsleder ved Roligheden gård barnehage.

— Nå er barnehagen i full drift med 200 barn og mellom 50 og 60 ansatte.

Fem i en

Da Kongsgård barnehage ble totalskadet i brann i 2008, ble den flyttet til midlertidige brakker. Oddernes barnehage var også lokalisert i eldre lokaler. Begge disse barnehagene, i tillegg til to brakkebarnehager i henholdsvis Marvika og Bispegra, har nå flyttet inn i de nye byggene til Roligheden gård barnehage. Inkludert det gamle lokalet til Roligheden barnehage, har fem barnehager smeltet sammen til en.

200 barn

LYSE OMGIVELSER: Fra venstre: Sindre (3), Magnus (3) og Liv Torsvik, leder for Roligheden gård barnehage, med Georg (2) på fanget. Roligheden gård barnehage er preget av lyse omgivelser, med store vinduer. Barnehagen er avdelingsløs, noe som gir stor frihet for barna når det gjelder bruk av arealer. Foto: Tore André Baardsen

Roligheden gård barnehage har 200 barn i alderen ett til fem år. — Vi har blant annet satset på store lekerom med mye tumleplass for barna. Dette er en avdelingsløs barnehage. Barna er organisert i grupper, som har mer frihet innenfor arealene enn det som er tilfelle med barnehager organisert i avdelinger. Barna kan for eksempel benytte alle de ulike lekerommene, forklarer Liv Torsvik, leder for Roligheden gård barnehage.De ansatte har selv vært med på å utforme arealene.

— Det er alltid praksis i kommunen at de ansatte i barnehagene er med å skape arealene, påpeker Ingvald Grønningsæter, byggesjef i Kristiansand eiendom.

- Helt greit

- HELT GREIT: Andrine (3) og Lea (4) har spisepause utenfor "Låven" i Roligheden gård barnehage. - Det er helt greit her, sier Andrine, på spørsmål om hva hun synes om å gå i barnehagen. Foto: Tore André Baardsen

Vi møter Andrine (3) og Lea (4) i barnehagen. De er godt fornøyd med omgivelsene.— Det er bra å gå her. Det er gøy, sier Lea.

— Det er helt greit her, sier Andrine.

Ordfører Grundekjøn har imidlertid aldri selv gått i barnehage.

— Det var ingen i min vennekrets som gikk i barnehagen da jeg var liten. Vi lekte i gata, og mødrene var hjemmeværende, minnes ordføreren, som vokste opp i Prost Lassens gate, mellom Grimsvollen og Artellerivollen.

- Sjefen

Vi spør Andrine og Lea om de vet hva en ordfører driver med.

— Han eier hele Kristiansand, slår Lea (4) fast.

— Han er sjefen over Norge, sier Andrine (3).

— Tror du det er mulighet for at det går en fremtidig ordfører i denne barnehagen, Grundekjøn?

— Det er jo sannsynlig, det, når så mange barn skal gå her. Jeg tror dette blir et inspirerende og godt miljø å vokse opp i for en fremtidig ordfører, smiler Grundekjøn.