KRISTIANSAND: — Nå har jeg til og med kjøpt mobiltelefon og installert et meget svakt trådløst nett hjemme, forteller Kenneth Timenes som leder Foreningen for el-overfølsomme i Agder med cirka 80 medlemmer. I to år har han vært tilbake i full jobb som ortopediteknikker etter sykdommen.

I 2009 fortalte han Fædrelandsvennens lesere at han ble syk av stråling fra trådløse nett, basestasjoner og mobiltelefoner. Derfor brukte han den spesialsydde t-skjorta og capsen med sølvstoff inni. Capsen brukte han hver dag. T-skjorta når han var på steder med mye stråling.

Velkommen: Når Kenneth Timenes gikk ut hadde han på seg capsen med sølvstoff inni, for å beskytte seg mot strålene som gjorde ham syk. FOTO: KJARTAN BJELLAND

Like fullt: Timenes var 100 prosent sykemeldt i et helt år med søvnproblemer og smerter. Han har beskrevet ubehaget som en trykkende hodepine langt oppe i hodet, sammen med en nummen og prikkende følelse i ansiktet.— Som når bedøvelsen du får hos tannlegen holder på å gå ut, har han forklart Fædrelandsvennen.

Mental jobbing

Løsningen for Timenes ble et såkalt Lightning-kurs, som har vært brukt i behandling av personer med ME, kronisk utmattelsessyndrom.

— Det går ut på å snu hjernen, å få den inn på annet spor. Omtrent som en toppidrettsutøver som lærer seg opp til ikke å kjenne smerte ved store påkjenninger. Til slutt forsvinner smertene, forteller Timenes.

Anbefalt av pastoren

— Jeg fikk det anbefalt av pastoren i menigheten, som hadde tro på det og ville jeg skulle gå på Lightning-kurs. Jeg fikk ikke helt teknikken jeg lærte meg på kurset til og virken. Men på et teltmøte på Justøya bad jeg om å bli helbredet, og fikk en boblende følelse i kroppen da jeg pustet inn, forteller han.

— Hvordan virker det?

— Når jeg for eksempel tenkte på at det var et trådløst nettverk i nærheten, så konsentrerte jeg meg veldig om pustingen fremfor smerten eller de tankene som var ugunstige. Dette gjentok jeg mange hundre ganger hver eneste dag. Den store forskjellen nå var at jeg hadde tro på at jeg kunne bli frisk. Etter tre måneder begynte jeg å bli bedre. Nå i dag, to år etterpå, bruker jeg det sjeldent. Livet går kjempegreit. Men man må være sta. Her er det ingen quick-fix. Jeg kjenner flere med samme sykdomsbilde som har gått kurset. For noen har det vært til god hjelp, for andre hjalp det ikke, sier Timenes.

Stråler som før

Tilrettelagt: Kenneth Timenes brukte denne spesialcapsen når han gikk ut, for å beskytte seg mot stråling. Før var trådløst nettverk helt forbudt, nå har han installert sitt eget nettverk i en del av huset. FOTO: KJARTAN BJELLAND

— Men strålingen er den samme som før, men du er blitt frisk?- Ja, nå fungerer det veldig bra. Men det er ikke sunt med trådløs stråling. Og jeg er glad for at jeg fikk den vekkeren. Jeg tror at denne typen stråling kan være skadelig for kroppen. Min kropp reagerte i alle fall på strålingen, sier Timenes som kan fortelle om tydelige utslag, selv når han trodde han var langt unna strålekilder.

— Jeg trodde ikke jeg kunne bli syk av slike stråler, at det bare var sære folk som opplevde slike ting. Men så sa det altså helt bom, stopp for meg. Også på blindtester. Jeg var på Justøy familiens bibelkamp , og var sikker på at det var minimalt med stråling der. Men jeg fikk ikke sove, kroppen spant rundt. Så viste det seg at det sto gjemt en mobilmast oppe i skogsiden der, forteller Timenes.

Frykter kreftfare

— Men nå går det altså fint?

— Ja. Jeg har fått kroppen til ikke å svare på signalene. Men jeg tror jeg kan få kreft av denne typen stråling. Derfor bruker jeg bare mobiltelefonen når jeg må. Og det trådløse nettverket hjemme er bare i en liten del av huset, og avgir veldig lite stråling. Og så har jeg ikke trådløs telefon i huset, men bruker heller flere fasttelefoner, forteller Timenes.

— Men myndighetene mener det ikke kan bevises?

— Vi har så mye høyere grenseverdier enn andre land. Jeg er bare redd vi må vente til så mange får sykdommer av dette, at man er nødt til å reagere, sier Timenes.

Uten troverdighet

I forrige uke kom Folkehelseinstituttet fram til at de ikke finner noen helserisiko med stråling fra mobiltelefoner, trådløse nettverk eller basestasjoner.— Vi visste hva resultatet ville bli. Rapporten fra Folkehelseinstituttet om stråling er verdiløs, sier Kenneth Timenes på vegne av de som er med i Foreningen for el-overfølsomme i Agder.

— Da de valgte ut folk til ekspertgruppa, valgte de folk som på forhånd mente slik stråling ikke er farlig. Så resultatet var gitt. Skulle det vært en ekspertgruppe, burde de også hatt med folk som mener strålingen er farlig. Det mangler ikke på publisert forskning som viser farene. Da kunne vi fått diskutert disse spørsmålene og fått vurdert spørsmålene opp mot hverandre: Hva er fordelen med teknologien, hvilke sykdommer kan vi risikere? Men de vil ikke ha opp den faktoren, og legger utrolig nok heller lokk på det, sier Timenes.

Flere områder

I Kristiansand kommune går nå diskusjonen for fullt om utbygging av mobilnettverket og basestasjoner. Kommunen blir kritisert for å ligge i bakkant av utviklingen, slik at mobildekningen er dårlig og akterutseilt. Etter at Folkehelseinstituttet kom med sin rapport i forrige uke, vil kommunen sette opp farten i utbyggingen.Nå jobber Timenes og foreningen for strålefrie soner på fly og å begrense trådløse nettverk på skoler.

— Vi har en dialog med flyselskapene. Når det gjelder skolene, så får vi ikke stoppet det, vi har ikke sjanse. Ikke minst når det kommer rapporter som den fra Folkehelseinstituttet, sier han.

Strålingen

— Hvor stor stråling utsettes vi for?- I Norge er statens grense satt til 10 watt - 10 millioner mikrowatt. Hjemme hos meg ligger strålingen på cirka 7 mikrowatt, som jeg mener er litt i overkant høyt. Det trådløse nettet mitt er på 2 mikrowatt på en meters avstand. Strålingen fra de fleste mobiltelefoner når du ringer ligger mellom 500.000 og en million mikrowatt. Når jeg er hjemme hos folk for å måle strålingen, pleier den ligge mellom 3-4 mikrowatt og opp til 10-20. Det høyeste jeg har målt er 1500 mikrowatt, forklarer Timenes.