KRISTIANSAND: De straffbare forholdene skjedde i perioden fra januar 2002 til desember 2010. De økonomiske mislighetene ble oppdaget da Skatt Sør bestemte seg for å gå mannens bedrift etter i sømmene.

Ifølge påtalemyndigheten hadde mannen unnlatt å føre fullstendig regnskap over driften og unnlatt å oppbevare fullstendig regnskapsmateriale over flere år. Han stod også tiltalt for å ha oppgitt uriktige omstetningsoppgaver i det han unnlot å oppgi utgående moms med over 660.000 kroner. I løpet av åtte år oppga han også for lav næringsinntekt.

2 millioner kroner

Retten kom fram til at det var unndratt skatter og avgifter for i overkant av 2 millioner kroner.

Tømreren erkjente seg delvis skyldig da han møtte i Kristiansand tingrett denne uken. Kristiansanderen fortalte at han aldri satte seg ordentlig inn i regnskapsreglene da han startet bedriften, og innrømmet at han burde ha gjort undersøkelser for å forsikre seg om at han handlet korrekt.

Retten var i tvil om mannen hadde handlet forsettlig, og landet på at han i det minste hadde opptrådt grovt uaktsomt både med tanke på varighet og omfang av ulovlighetene.

Andre konkurransevilkår

— Det vises for øvrig til at tiltalte ved sin handlemåte har hatt helt andre konkurransevilkår enn de næringsdrivende som forholder seg til gjeldende regelverk. Allmennpreventive hensyn gjør seg sterkt gjeldende og tilsier en markert og følbar reaksjon, skriver tingrettsdommer Lillian Skranefjell i dommen.

I formildende retning la retten vekt på at mannen var svært samarbeidsvillig under kontrollen som ble foretatt. Aktor i saken ba i utgangspunktet om at mannen skulle dømmes til ti måneders fengsel samt å betale en bot på 100.000 kroner. Retten var enig i botens størrelse, men kom imidlertid fram til at sju måneders fengsel var den riktige fengselsstraffen.