KRISTIANSAND: Tall fra Norsk test, som er ansvarlig for båtførerprøven, viser at om lag 11.600 sørlendinger bør ta prøven før 1. mai. Så langt er målet langt fra nådd.

– På landsbasis er det nesten 80 prosent som ikke har tatt prøven. I Vest-Agder har 1400 tatt prøven og i Aust-Agder har 1200 tatt prøven, sier administrerende direktør i Norsk test, Bernt Nilsen, til fvn.no.I Vest-Agder har dermed cirka 20 prosent av dem som er forventet å ta prøven fått beviset som gjør at de kan kjøre båt fremover. I Aust-Agder har cirka 26 prosent fått gjennomført prøven.

DEBATT: Har du tatt båtførerbeviset? Si din mening nederst i saken.

Båtmagasinet melder at Finnmark er fylket hvor prosentvis flest har tatt båtførerprøven. 31 prosent av dem som er forventet å trenge lappen, har nå gjennomført prøven. Fra før har 180.000 båtførerprøven og det er forventet at ytterligere 100.000 personer trenger båtførerprøven.

Lange kurskøer

Frode Hatlem er kursholder ved Aftenskolen Agder og den største aktøren i Vest-Agder. Køene er milelange.

– I forhold til de som bør ta prøven er det forsvinnende få som har gjort det. Nå er kapasiteten sprengt, sier Hatlem til fvn.no.

Kursene over 15 timer holdes på kveldstid eller i helgene. Vanligvis deltar mellom åtte og ti personer på kursene, men på grunn av stor pågang deltar ofte 20 personer på kursene.

– Den siste tiden har det vært veldig mye påmelding. Det er kanskje 30-40 plasser igjen. Det er for sent å melde seg på kurs og få beviset til 1. mai, fortsetter Hatlem.

Kan studere selv

– Det kan bli lite båt på mange i sommer?

– For dem som er 30 år kan det bli en dårlig sommer. Magefølelsen min er at halvparten mangler kurset og da er selvstudium fortsatt en mulighet, beroliger Hatlem.

Flere steder er det mulig å ta eksamen som privatist uten å ha gått på kurs først. Selve testen kommer 525 kroner.

Ingen overgangsordning

Så langt er det ikke klart hvor store forelegg politiet kommer til å skrive ut for ulovlig kjøring.

– Politiet har gått ut og sagt klart ifra om at det ikke vil bli noen overgangsordning. Reglene skal håndheves fra 1. mai og det skrives da ut forenklede forelegg, sier Nilsen fra Norsk test.