KRISTIANSAND: — Vi skal ha en prat med føreren av Priusen i dag, forteller avdelingsdirektør Erik Aalling i Vegdirektoratets avdeling for kjøreteknikk, til fvn.no.

Vegdirektoratet har også inndratt den aktuelle bilen, kunne VG fortelle i dag.

- Hvorfor har Vegdirektoratet inndratt bilen?

— Det er av trafikksikkerhetsmessige årsaker. Hvis det er en feil ved denne bilen som vi kan finne så ønsker vi jo å finne årsaken, sier Aalling.

Biler kan tilbakekalles

Han understreker at Vegdirektoratet har et tett og godt samarbeid med Toyota.

- Hvor høyt ligger lista for å tilbakekalle biler av denne typen dersom dere finner graverende feil?

— Hvis det er snakk om å skulle rette opp feil som gjør at bilen ikke oppfyller kravene til trafikksikkerhet, så er ikke lista høy i det hele tatt, slår Aalling fast.

Det var onsdag i forrige uka at en 50-åring opplevde at gasspedalen på hans Toyota Prius hang seg opp på E 18 og han måtte styre inn i autovernet ved Bratteheitunnelen for å få stoppet bilen. Kjøretøyet skal på det meste ha vært oppe i 176 kilometer i timen.

Starter utvidede undersøkelser

I dag skal bilføreren fortelle hvordan han opplevde hendelsen. I tillegg er det kontinuerlig møtevirksomhet mellom representanter fra Statens vegvesen og Toyota.

— Jeg kan ikke bekrefte at vi har noen nye møter, men vi har en kontinuerlig møtevirksomhet, forteller informasjonssjef i Toyota, Espen Olsen, til fvn.no.

Aalling i Vegdirektoratet opplyser at nye og utvidede undersøkelser av bilen vil starte opp i morgen.

— Vi har fullt trykk på å finne ut hva som er årsaken til denne ulykken. Dette gjør vi i tett samarbeid med Toyota. I tillegg skal også en fra NAF være med på undersøkelsene, forteller Aalling.

Må gjøres kjørbar

Hvor lang tid det vil ta før en konklusjon er klar er foreløpig usikkert, men bilen skal først undersøkes i den standen den er nå, før den skal gjøres kjørbar.

— Styrestaget på bilen er løst, og vi må få bilen i kjørbar stand for å få gjort flere undersøkelser, forteller Olsen.

Verken Toyota eller Vegdirektoratet har så langt funnet noen feil på bilen. Toyota har tidligere uttalt at de ikke har fått innrapportert andre lignende hendelser.

— Men det har vært noen saker i USA og klager fra kunder som hevder at man har opplevd at gasspedalen har hengt seg opp. Men etter det vi kjenner til har det i disse tilfellene vært knyttet til feilmonterte gulvmatter som har ført til at gasspedalen har hengt seg opp, fortalte informasjonssjef Olsen til fvn.no fredag i forrige uke.

Mergim Hoti, sønnen til 50-åringen som kjørte bilen, har forklart at det ikke kan ha vært en feilmontert matte som var årsaken til at gasspedalen hang seg opp på farens bil.

— Han forsøkte alt mulig, det var heller ingen gulvmatte i veien. Det var mekanisk svikt, farten økte av seg selv, fortalte Hoti.

Bilføreren har foreløpig ikke ønsket å uttale seg til pressen i sakens anledning.