Trafikken på hele Vestlandet er rammet av en feil ved Stavanger Lufthavn Sola torsdag, skriver Aftenbladet.no.

— De jobber på spreng med saken, og jeg håper vi får ordnet det i løpet av formiddagen, sier lufthavnsjef Leif Anker Lorentzen i Avinor ved Stavanger Lufthavn Sola til Aftenbladet.

Forsinkelser på Kjevik

Lufthavnsjef Thomas Langeland ved Kristiansand Lufthavn Kjevik sier at dagens forsinkelser ved Kjevik er en konsekvens av problemene i Stavanger.

— Så vidt jeg forstår på vår flygeledelse, er det ingen begrensninger lenger på trafikken til Vestlandet. Det betyr at Kjevik-trafikken vil gå som normalt, sier han til fvn.no rett før klokken 11. Flere fly fra og til Kjevik har vært forsinket torsdag, ifølge Avinors trafikkinformasjon.

Widerøe-ankomsten på Kjevik fra Sola i morges var noen få minutter forsinket. Videre er flyet som skulle kommet fra Bergen klokken 09.25 forsinket til 10.08. Flyet som skulle landet fra Oslo klokken 10.05, er også forsinket og forventet ankomst er klokken 10.30. Når det gjelder avganger fra Kjevik, var flyet som skulle tatt av i retning Stavanger klokken 06.55 i morges, 16 minutter forsinket. Flyet som skulle gått til Bergen klokken 07.15, tok først av klokken 08.05. Flyet som skulle gått til Oslo klokken 10.30, er forsinket 15 minutter.

— Hvorvidt flyene vil komme tilbake i vanlig rute, vet jeg ikke, sier Langeland.

Rutinemessig

Det var en rutinemessig programvareoppdatering i natt som gjorde at det ble oppdaget en feil i systemet som fremskaffer reiseplandata på Sola. Det vil si informasjon om blant annet høyder, flytyper og flytider. Dette må nå skrives opp manuelt, og det tar derfor mer tid.

— Vi har forsinkelser på 20-25 minutter i snitt, men enkeltflyvninger har lengre forsinkelser og noen er kansellert, sier Leif Anker Lorentzen.

Vil prege dagen

Problemene vil få konsekvenser utover dagen.

— Det er uheldig at det skjer på denne tiden om morgenen, for det får virkninger lenge. Dette er topptrafikkperioden som er viktig å få av gårde for å sikre at resten av rutene går som de skal.

Feilen ble oppdaget under en kontrollert oppdatering av programvaren.

— Dette er rutinearbeid som pågår jevnt og trutt, og vi har ikke opplevd denne feilen tidligere, sier han.