SØGNE: – Det er mange år siden det var mulig å tjene noe på dette fisket. Nå er det jo knapt hummer å få i det hele tatt, sier Severinsen. Derfor ser han på det å fiske etter hummer som brysomt i forhold til den tid og energi som går til å prøve å fange noen av de ettertraktede dyrene.

Bestanden av hummer er på et historisk lavt nivå på tross av strenge reguleringer. I norsk rødliste for arter er hummer oppført som nær truet. Samtidig opplever fiskeridirektorat og kystvakt at det illegale fisket øker i omfang.

– Vi har kommet over flere ulovlige forhold selv på oppsynsturer som har vart bare noe timer. Dette indikerer at det foregår et betydelig ulovlig hummerfiske, sier førsteinspektør Bjørnar S. Larsen i Fiskeridirektoratet.

FORSKNING

Forskere ved Havforskningsinstituttet på Flødevigen har funnet ut at hummerfiskere langs sørlandskysten i år kan regne med at de den første uka av fisket vil få én hummer i snitt per tiende teine. Deretter vil fangsten de neste ukene bli dårligere og dårligere.

Severinsen er 59 år gammel, og har drevet med fiske langs kysten av Søgne helt siden han var ferdig med ungdomsskolen som 16-åring. Han har derfor sett hummerfisket gå gradvis nedover.

– Da jeg drev på med fisket med min far på slutten av 1960-tallet var det hummer i så godt som alle teinene vi dro opp. Nå skal jeg være heldig som får noe i det hele tatt, sier han.

TOPP

Det var nettopp på 60-tallet at hummerfisket nådde en topp. Siden har det gått nedover for å flate ut for tre-fire år siden. Årets sesong blir derfor svært spennende for å se om bestanden er i ferd med å ta seg opp igjen.

Fra Risør i øst til Lindesnes i vest vil man fra i dag og neste uke sette ut rundt 23.000 hummerteiner. De fleste – 65 prosent – som driver dette fisket er hobbyfiskere.

– Det blir stadig færre yrkesfiskere som fisker etter hummer, sier Severinsen.

NOSTALGI

Som ham selv skal denne gruppen tross alt leve av det de drar opp av havet, og det er lenge siden det var penger å tjene på hummeren. Så at han i det hele tatt hiver ut teinene sine i dag, skyldes ikke så rent lite nostalgi.

– Ja, det hører jo liksom med å fiske etter hummer som jeg alltid har gjort. Får jeg noe i det hele tatt, så vil jeg ta vare på det til nyttårsaften, smiler Severinsen.

Vi møter ham på Høllen i Søgne der salget av krabbene han har tatt, går unna.

– Krabber er det i alle fall nok av, og det kan jeg leve av, fastslår yrkesfiskeren.