AGDER: Nesten alle lokallag som har avholdt nominasjonsmøte har Saga på andre plass. Og med støtte fra sterke Høyre-lag som Kristiansand, Vennesla, Flekkefjord og Lindesnes er Kristiansand-ordførerens politiske rådgiver sikret andreplass på lista, og sannsynlig plass på Stortinget etter valget i september 2013. Espen Saga står som nummer to rundt i hele fylket, med unntak av Mandal som har fylkesleder Ole Guttorm Ihme som nummer to. Saga er på plassen etter i Mandal, og de signaliserer at de sikkert kommer til å støtte Sagas kandidatur på nominasjonsmøte i november.

Ingen kamp

Etter at Peter Gitmark på vårparten gjorde det klart at han ikke tar gjenvalg, forventet kanskje flere at det kunne bli kamp om plassene på toppen av Vest-Agder Høyres liste. Slik har det ikke blitt. Lyngdal-ordfører Ingunn Foss får tillitt av alle, det samme gjør Espen Saga.

Espen Saga får også svært gode skussmål fylket rundt.

— Espen er en dreven politiker, sitter i dag som rådgiver og har en god kompetanse, sier leder i Vennesla Høyre, Tor Søren Drivenes.

Folkelig

— Mange av oss husker ham fra tiden i Unge Høyre og den jobben han gjorde i Stortingets sekretariat for Høyre, sier Drivenes.

— Han er en lett mann å snakke med. Folkelig. Og slike egenskaper er viktige.

Espen Saga får også gode ord fra Lindesnes-ordfører og dagens andreplass på Stortingslista for Høyre, Janne Fardal Kristoffersen.

— Han er en meget dyktig kandidat som lenge har hatt en god standing i partiet. Espen er ryddig og dyktig og trygg og god på Høyres politikk.

— Det er naturlig at Kristiansand som har en så stort lokallag, får en av sine høyt på listen, og spesielt når de har en så dreven og dyktig kandidat som Saga, slår Kristoffersen fast.

God mann på tinget

— En del på nominasjonsmøtet vårt kjente til Espen Saga og ga ham veldig gode skussmål, sier Karl Olav Jægtnes, leder i Flekkefjord Høyre. - Han kan være en god mann for Vest-Agder å sende på tinget.

Ånen Werdal i Hægesbostad tipper årets nominasjonsmøte blir svært så rolig, og kan fortelle at de gikk enstemmig inn for Foss og Saga.

— Det vil ikke forundre meg om alle 15 lokallag har de samme to på topp, sier Werdal.

Men slik ble det altså ikke. i Mandal støtter man fylkesleder Ihme.

— Han er fra Mandal, og vi ønsker å slåss for egne kandidater, sier leder i Mandal Høyre Torstein Dyrstad.

— Vi ønsker å ha lokale kandidater høyt tidlig i prosessen, selv om vi er rimelig sikker på at Espen Saga blir nummer to.

Foss topper

Lyngdal-ordfører Ingunn oss blir ikke utfordret, og er plassert på første plass hos alle som har hatt sine møter. Hun får også kun godord med seg på veien til Stortinget. Høyre er sikret ett mandat fra Vest-Agder, og med dagens meningsmålinger tyder alt på at partiet stjeler et mandat fra Frp og får to inn fra fylket.

Den største spenningen nå knytter seg til tredje- og fjerdeplass, som kan komme inn på tinget som vararepresentanter. Ole Guttorm Ihme er foreslått høyt oppe av Mandal. Flere lokallag har pekt på Hægebostad-ordfører Ånen Werdal høyt på lista, mens man fra Kvinesdal lanserer Lene Rannestad Kloster.