MANDAL: – Det er skremmende mange som stoler på at mobilen vil hjelpe dem i nød, sier senioringeniør Geir Vareberg i post— og teletilsynet og markedsansvarlig i Telenor Maritime radio, Geir Larsen.

De to drar mellom de fleste kystbyer på sør- og vestlandet for å undersøke VHF-utstyret fritidsbåtene har om bord. Det er høyst frivillig å ha slikt utstyr om bord, og dermed like frivillig å slippe de to herrene om bord. Men de aller fleste synes det er takknemlig å få informasjon om VHF og få sjekket utstyret om de har det.

VHF er nød- og samtaleutstyr som langt overgår mobilen. Med slik utstyr om bord er man dekket om lag 50 nautiske mil utenfor kysten i store deler av verden. I Norge er det fem bemannede kystradiostasjoner som lytter døgnet rundt. I tillegg er alle yrkesbåter pålagte å ha VHF om bord og lytte de også.

IKKE PÅLAGT

Derimot er ikke fritidsbåtene i Norge pålagt å ha nødutstyret. Om lag 3000 tar årlig VHF-sertifikatet, men det antallet dekker bare rundt sju prosent av fritidsbåtene. Mange som har utstyret om bord har dessuten anskaffet seg det uten å vite hvordan det fungerer.

– Enten det, eller så bruker de det så lite at når det gjelder husker de ikke hvordan de skal få fatt i hjelp, sier Larsen.

Atter andre har selv montert opp utstyret i båten slik at koblingene er feil, enten til antennen eller at det ikke er nok strømstyrke til apparatet for å få nok effekt ut av det.

TILBAKEKALLES

På toppen av det hele har Post- og teletilsynet siden 2006 avdekket at seks av ti VHF’er som selges over disk har feil av mindre eller større art. Bare i år har tilsynet to ganger krevd at leverandøren av utstyr har måtte trekke tilbake VHF’er.

– Det er utrolig viktig at sjøfarende har utstyr om bord de vet fungerer, sier Vareberg. Han sier at det ikke er noe galt i å kjøpe VHF i utlandet, men at man bør passe på at utstyret er såkalt CE-merket og dermed godkjente også av norske myndigheter.

RINGER GRATIS

De har vært i Arendal, Grimstad og Lillesand. I går var det Mandal og Farsund for tur. – Folk setter stor pris på å få sjekket utstyret. Eller å få informasjon om hva VHF er, forteller de to. En viktig ting de sier til båteierne er at de bør drive oppkall til kyststasjonene for å fortelle hvor de skal, og på den måten holde kunnskapen om bruken av utstyret vedlike.

Nytt av året er dessuten at det er gratis å ringe ved hjelp av VHF. Man kaller bare opp kyststasjonen og så kan du snakke med hvem du vil uten å betale. – Hensikten er å oppmuntre til bruken av VHF, sier Larsen.