KRISTIANSAND: – Mannen ble vitne til at to personer gikk løs på en annen. Han forsøkte da å gripe inn, men endte opp med å bli knivstukket i mage og i ansiktet, sier politijurist Cecilie Pedersen Hille ved Agder politidistrikt.

Mannen måtte etter det fvn.no kjenner til sy 30 sting i mage, ansiktet og hodet. En 17-åring ble mandag varetektsfengslet i en drøy uke siktet for blant annet knivstikkingen.

Ifølge kjennelsen fra Kristiansand tingrett kunne knivstikkingen fort ha endt med et drap.

Rasistisk vold

Foranledningen til knivstikkingen var at mannen i 30-årene var vitne til at 17-åringen og en 18-åring gikk løs på en mann i begynnelse av 20-årene i krysset mellom Markens gate og Tollbodgata.

– Mannen i 20-årene ble slått i ansiktet flere ganger. Han ramlet i bakken, og mye tyder på at volden fortsatte, sier Pedersen Hille.

Ifølge siktelsen mot 17-åringen skal volden mot mannen i begynnelsen av 20-årene ha fremstått som provosert og rasistisk motivert. Og det var da mannen i 30-årene forsøkte å gripe inn at han ble knivstukket. Etter forholdene skal det gå bra med han.

I tillegg til dette er gutten også siktet for to andre voldstilfeller samme natt, samt ran av Coop på Lumber, drapstrusler, bæring av våpen på offentlig sted og for å ha rettet en pistol mot hodet til en 17-åring.

Brakk nesa på politistudent

Vitneforklaringer og beskrivelser som politiet tok i Markens natt til lørdag ledet de til den varetektsfengslede gutten. Han hadde dratt hjem til egen bopel, og politijurist ga ordre om at han skulle pågripes.

– Men da politiet dukket opp hjemme hos ham, ble det et kraftig basketak. En politistudent ble skallet ned. Han knakk nesa og deler av en tann, sa operasjonsleder Jon Kvitne til fvn.no på lørdag.

Han skallet også til en kvinnelig politibetjent som var med på pågripelsen. Til henne skal han ha sagt følgende:

– Jeg kan lett voldta deg.

Det var faren for gjentakelse som gjorde at 17-åringen mandag ble varetektsfengslet frem til 30.november. Han har erkjent forholdene fra lørdag, men de andre forholdene har han ikke erkjent.

Ranet av Coop Lumber

Et av forholdene er ranet av Coop Lumber 20. mai i år. Da skal han og en annen mann ranet til seg 45.000 kroner fra butikken .

Politiet mener at han var en av dem som var med på ranet på bakgrunn av DNA som er funnet i en av finlandshettene som ble brukt i ranet.

Rettet pistol mot hode til 17-åring

I april i år var det et realt ungdomsoppgjør ved tredje stampe i Baneheia i forbindelse med at 300 til 400 ungdommer var samlet her. 17-åringen er siktet for å ha rettet en plombert pistol mot en annen 17-åring, og ha avfyrt flere skudd med løskrutt.

På samme tidspunkt skal en 18-åring ha stukket den fornærmede 17-åringen i ryggen med en kniv slik at han fikk et kutt på 1,5 centimeter. Saken mot 18-åringen kommer opp i Kristiansand tingrett i morgen.

Grov vold og drapstrusler

Videre er 17-åringen siktet for ved en rekke anledninger å ha kommet med grove voldstrusler, grov vold og bæring av våpen på offentlig sted.

Han skal blant annet ha truet to dørvakter på Palmesus med at han skulle drepe dem.

Etterforsker saken videre

I tillegg til 17-åringen ble også en 18 år gammel mann som politiet mener var med på lørdagens hendelser pågrepet natt til lørdag. Han er foreløpig ikke fremstilt for varetektsfengsling. Politiet jobber fremdeles med å avklare hvilken rolle han har hatt.

– Vi er ikke helt sikre på hvem som har gjort hva, så vi jobber nå med å avklare med hvilken rolle de har hatt. Det er for eksempel foreløpig usikkert hvem som har knivstukket mannen. Vi har flere vitner som skal avhøres, og overvåkningsbilder som vi skal gå gjennom, forteller Pedersen Hille.