SKROT: Avdelingsleder Ole Petter Bergmann (t.v.) og direktør Jan-Roger Olsen har måttet kaste medisinsk teknisk utstyr på søpla etter at det har havarert. Her med en transportmonitor som overvåket pasienter på vei mellom avdelinger på sykehuset. Foto: Reidar Kollstad

KRISTIANSAND: En oversikt Fædrelandsvennen har fått fra sykehuset viser at det dreier seg om livsviktig utstyr blant annet som hjertestartere, ultralydapparater, avanserte operasjonskniver, transportabel kuvøseventilator, kirurgisk drill og flere gastroskop (til undersøkelse av hals, mage tarm innvendig) og mikroskoper. Sørlandet sykehus har tidligere hatt så dårlig økonomi at innkjøp av medisinsk-teknisk utstyr er blitt nedprioritert.

Dette er utstyr i prisklasse fra knappe 100.000 kroner til en million.

Havarerer

— Utstyret burde vært skiftet ut før det havarerer, vi burde planmessig skiftet ut medisinsk-teknisk utstyr. Da får vi gode prosesser på anskaffelsene og tid til å velge det riktige utstyret til den riktige prisen, sier avdelingleder Ole Petter Bergmann ved Medisinsk teknisk avdeling på sykehuset.

Han sier han ikke lever med hjertet i halsen av frykt for at utstyr skal kollapse og skade pasienter under for eksempel en operasjon.

— Vi utfører vedlikehold og kontroll med utstyret, og jeg er ikke kjent med at noe av det utstyret som har havarert, har ført til skade på pasientene, sier han.

Han mener han har såpass oversikt at utstyr som kan være farlig for pasienter, blir skiftet ut før det kollapser.

Ventetid

— Jeg vet imidlertid at utstyr som har kollapset har ført til lengre ventetid for pasienter, sier Bergmann.

Situasjonen er så kritisk at sykehusdirektør Jan-Roger Olsen ukentlig må sitte i møter med fortvilte klinikksjefer som har opplevd at utstyr har kollapset. Olsen krever nemlig at alle innkjøp av utstyr til over 100.000 kroner skal godkjennes av ham personlig, for å holde kontroll med utgiftene ved sykehuset.

— Dette er en svært lite tilfredsstillende situasjon. Og det er blant annet derfor vi må få fram et budsjett som innebærer et overskudd på 98 millioner kroner neste år, slik at vi får råd til investeringer, sier Olsen.

Bare for å bytte ut medisinsk-teknisk utstyr før det kollapser, trenger sykehuset 80 millioner kroner i året.

Sikkerhet

— Et annet moment er at nytt utstyr er bedre enn gammelt utstyr, den teknologiske utviklingen er enorm for tiden, sier Bergmann og får støtte fra direktøren:

— Bedre utstyr gir bedre pasientsikkerhet!