KRISTIANSAND: Forbundet mener rett og slett at kommunen bryter eiendomsskatteloven ved å unnlate å opp-lyse om boligens egentlige verdi.

– De forvirrer folk. Du kan nesten si at folk blir ført bak lyset, mener Dag Refling, utredningssjef og i realiteten nestkommanderende i Huseiernes Landsforbund.

I går hadde distriktsleder Espen Solum hentet ned Refling fra Stavern ens ærend for å fortelle Fædrelandsvennen hvor ille det er fatt i Sørlandets hovedstad. Ifølge Solum er Refling landets fremste ekspert på eiendomsskatt, som forbundet prinsipielt er imot.

— Tåkelegger

De mener det er uholdbart at både den offentlige skattelisten og brevet til husstandene opererer med «takst», som i realiteten er husets verdi etter en reduksjon på 61 prosent.

Dermed må huseier selv gjøre et ikke helt enkelt regnestykke for å finne ut verdien på huset, som de eventuelt skal klage på. De må dele «taksten» på 0,39. Ifølge Huseiernes Landsforbund, som har fått mange klager, har dette gått skatteyterne hus forbi. De hevder kommunen bedriver tåkelegging, og krever nå at det blir sendt ut nye, klargjørende brev med utsatt høringsfrist.

– Lovens krav er at de legger fram liste med takstene, og det har de ikke gjort. De blander begrepet takst med skattegrunnlag, sier Dag Refling.

– Dette er en ekstremt arrogant holdning av skattemyndigheten. Skatten skrives ut etter prinsippet «Ta den regningen vi har gitt deg, og hold kjeft!» Jeg synes de skylder skatteyterne noe bedre, det er tross alt snakk om mye penger, legger han til.

De viser avsnittet i brevet som er ment å veilede huseierne, men som de sier feiltolkes: «For å treffe vedtatt inntektsnivå, har derfor nemnda redusert verdien med en reduksjonsfaktor som er lik for alle eiendommer. Reduksjonsfaktoren vil ligge mellom 0,38 og 0,41. Taksten på eiendommen kommer fram ved å gange nemndas verdivurdering med reduksjonsfaktoren. Derfor ligger taksten for beregning av eiendomsskatt under markedsverdi. »

– Den dagen klagefristen er gått ut og folk er svinebundet i ti år, våkner de til en hverdag hvor de skjønner at taksten var noe helt annet, hevder Espen Solum.

Forbundet mener også det burde vært klargjort på hva slags grunnlag man kan klage, og om det kan nytte å innhente meglervurdering på huset.

- Vanlig måte

Kommunen hevder på sin side at de har sitt på det tørre, og at det nettopp er takst etter reduksjon som skal oppgis.

– Vi har fått noen henvendelser om beregning av boligverdi, men ikke utpreget mange, opplyser kommunen prosjektleder, Nils Olav Berge.

– Men er dette den vanlige måten å gjøre det på?

– Da viser jeg til takstfirmaet Geomatikk, som sier dette er en helt vanlig måte å opplyse takst på, svarer Berge.

– Men ifølge forbundet er brevet villedende?

– Det vil jeg avvise. Vi har redegjort for hvordan de regner seg tilbake til boligens verdi i infoskrivet.

– Dere vil altså ikke sende ut nytt brev?

– Jeg ser overhodet ikke noen grunn til det, svarer prosjektlederen.