KRISTIANSAND: – Innsatsen pågår med økt styrke gjennom helgen. Vi går ikke ned på arbeidet siden det er helg, men har måttet ta inn ekstra folk, sier innsatsleder i Midt-Agder IUA, Thomas Granfeldt, til fvn.no.

I dag har 24 personer og fem båter vært involvert i arbeidet med å rydde opp olje i skjærgården i Lillesand, Kristiansand og Søgne.

Innsatsleder i Midt-Agder IUA, Thomas Granfeldt. Foto: Kjartan Bjelland

– Det ser gjørmete ut. Vi har registrert 25 påslag så langt i aksjonen, sier Granfeldt, til fvn.no lørdag kveld.Ved 15.30-tiden hadde to tonn olje blitt tatt inn til Silokaia i Kristiansand. Ved endt aksjon lørdag kveld var dette økt til 6-8 tonn med olje.

For å rekke rundt ble det i dag satt inn flere båter enn hva som har vært brukt de siste dagene.

– Vi henger litt etter. Oppsamlingsbåten kom litt seint i gang, sier Granfeldt. Det er derfor ventet at mye mer olje vil bli hentet inn utover ettermiddagen.

Blant stedene mannskapene har hatt fokus lørdag er Sodefjed, Stangenesfjorden og Oksøy. Et spesielt fokus er lagt på området like øst for Oksøy, som er et viktig fugleområde.

— Vi har definert dette som en miljøaksjon. Ikke minst på grunn av hekkeområdene for grågåsen som er den første til å vende tilbake, forteller Granfeldt.

Han skryter av innsatsen og kompetansen til de som er med på aksjonen og påpeker at retningslinjene for arbeidet er strenge.

– Vi jobber etter klare prioriteringer. Førsteprioritet er å skjerme og begrense sekundærforurensing. Andreprioritet er å grovrense. Det er et håndarbeid det vi driver med. Da gnir vi inn steiner og fjell i bark, sier Granfeldt.

Det er også satt i gang en omfattende kartlegging for seks spesielt sårbare steder. Her lages det egne planer for å sikre at oljen blir fjernet. Ifølge aksjonsledelsen har hms høyt fokus under arbeidet.

Ved hjelp av en såkalt sikker jobbanalyse skal arbeidet utføres på best mulig måte for å sikre miljøet og ikke ved hjelp av tilfeldige og kreative metoder.