KRISTIANSAND: Flertallet, som bestod av tingrettsdommer Lillian Skranefjell og meddommer Sigurd Jack Hansen, mente det knyttet seg stor usikkerhet til datterens forklaring, en usikkerhet som var avgjørende i forhold til når overgrepene skal ha skjedd.

Retten fant at det alvorligste overgrepet,som dreide seg om seksuell omgang, var foreldet. Selv om forholdet er foreldet, mente retten at ut fra de beviskrav som kreves i straffesaker, ville det hele endt med frifinnelse.

Erindringsforskyvninger

Tingretten har blant annet referert til hvilken betydning vitneforklaringer kan ha i ettertid, og sitert jussprofessor John Andenæs:

"Også den menneskelige erindring er skrøpeligere enn man gjerne forestiller seg. Det tar ofte lang tid fra iakttakelsen og til vitnet blir avhørt i retten, mellomtiden undergår erindringsbildet forandringer. Glemselen er en aktivt skapende prosess. Ubevisst bearbeider og omformer vi erindringsstoffet, slik at det inntrer erindringsforskyvninger og erindringsforfalskninger. I denne prosessen spiller ønsker og innstillinger en betydelig rolle ...".

Beviskravet ikke oppfylt

Tingrettens flertall anfører videre i dommen:

"Rettens flertall vil presisere at det ut fra den foreliggende bevissituasjonen ikke vil vare mulig å fastslå med sikkerhet om fornærmedes forklaring helt eller delvis skyldes falske minner som følge av påvirkning og omforming av erindringer. Det avgjørende er at faren for dette etter omstendighetene er reell og så vidt nærliggende at den ikke kan ses bort fra. Dette er etter flertallets vurdering tilstrekkelig til at de strenge beviskrav som foreligger i straffesaker, ikke er oppfylt i dette tilfellet".

Retten har enstemmig frifunnet den tiltalte faren for seksuelle handlinger fordi forholdene er foreldet.

Den ene meddommeren, Sigrun Bjellås, som stemte for å dømme faren for det alvorligste overgrepet, ville også gi den fornærmede datteren oppreisningserstatning.

Advokat Monica Haugedal, som var forsvarer for 43-åringen, fikk gjennom sin argumentasjon i prosedyren om foreldelse, gjennomslag hos flertallet av de tre dommerne i tingretten.

Aktor i saken var statsadvokat Jostein Johannessen, mens Kristine Eide var bistandsadvokat for fornærmede.

GJENNOMSLAG: Forsvareren for tiltalte, advokat Monica Haugedal, vant fram i sin argumentasjon om foreldelse og frifinnelse for sin klient. Foto: Hallgeir Oftedal