MANDAL: – Gjennom å involvere så mange som mulig skaper man samarbeid og enighet, sier prosjektkoordinator Ann Jørgensen i kommunen.

Mandag møttes et 70-talls samfunnsaktører i Buen kulturhus for å starte på den nye kommuneplanen som skal gjelde fra 2014 til 2026. Politikere, kommuneansatte, kulturliv, idrettsliv, lag og foreninger — de var her alle.

Dessuten var fylkeskommunen her. Regionalsjef Kjell Abildsnes ba Mandal engasjere seg mer i fylkeskommunen, blant annet i å utvikle den videregående skolen i Mandal. Han minnet også forsamlingen om innsatsen lokalpolitikerne i Lister gjorde for å få på plass den gigantiske vei-utbyggingen.

DEBATT: I bystyret er de ikke mye enige, men i paneldebatten manet de til bedre samarbeid. F.v. Harald Øyslebø (FrP), Morten Ekeland (SV), Inga Fjeldsgaard (Ap), Tore Askildsen (KrF) og Sven Seljom (H). Foto: Jarle R. Martinsen

– Det var det ordførerne som fikk til, det er noe å tenke på også for denne regionen, sa han.

Gruppearbeid

Noe av hensikten med seminaret var gruppearbeid, der folk fordelte seg på åtte ulike tema. Her er noen av temaene og hva de foreslo av viktige tiltak:

Klimabyen: Sykkelbyen må videreutvikles. Bygge ut havna slik at fraktbehovet kan fjernes mer fra vei til båt.

Pendlerbyen: Svært viktig å få fortgang på E 39-utbyggingen slik at det blir lettere å pendle til og fra Kristiansand. Arbeidet med dette må ikke bare overlates til staten. Etablere pendlerparkering.

Turistbyen: Ta vare på Mandals identitet, og blant annet få til flere miljøgater og utvide gågata. Få til bedre informasjon om hva som skjer. Politikerne må være samstemte på planer som lages som skaper forutsigbarhet.

Høy sysselsetting: Beholde og videreutvikle byens utdanningstilbud. Strømsvika utvikles til en vital havn. Ny E 39 haster.

Sterkt sentrum: Viktig å fortsatt beholde handelen i sentrum. Utnytte bakgårdene i sentrum. Bilfri Bryggegate må komme og boplikten i sentrum må vedvare.

Trygt og godt: Skape raushet og trygghet mot svake grupper. Etablere et kursted innen helseoppfølging. Etablere leirskole for barn og unge.

Vil ha innspill

– Nå skal vi sette oss ned og samle alle innspill. Etter hvert blir dette så lagt ut på kommunens hjemmeside og Facebook-side der folk kan komme med innspill. Deretter blir dette lagt fram for bystyret, sier Ann Jørgensen.