KRISTIANSAND: — Det er klart at vi treffer dem hardt nå i romjula, sier avdelingsleder ved bevillingskontoret i Kristiansand, Kim Henrik Gronert.

Han bekrefter overfor Fædrelandsvennen at de to utestedene i sentrum i Kristiansand mistet tre dager med alkoholservering til feststemte mennesker i juleferiemodus.

Tre dagers stans

Torsdag til lørdag denne uka kunne Frk Larsen kun servere brus til sine gjester. Bakgården Bar og restaurant valgte å stenge helt ned de dagene de fikk serveringsnekt, onsdag til fredag.

Kim Henrik Gronert, avdelingsleder i bevillingskontoret. Foto: Lars Rasdal

— Dette er forhold som ble oppdaget i vår, men på grunn av klagegangen så ble straffen ikke iversatt før nå. Vi kunne gjennomført inndragelsen i løpet av julebordsesongen, men gjorde ikke det av hensyn til gjestene, som da hadde fått et stort problem med å skaffe nytt sted å være, sier Gronert.Det var lørdag 26. mai at det ble foretatt en skjenkekontroll ved Frk Larsen, hvor det ble avdekket brudd på alkoholloven og alkoholforskriften. Kommunens kontrollører oppdaget en mindreårig gutt i lokalet som drakk øl, og en åpenbart påvirket person som kjøpte en halvliter med øl.

Bakgården ble tatt for brudd på alkoholforskriften natt til søndag 15. april, da kontrollørene oppdaget en åpenbart påvirket person som kjøpte to øl i baren.

- Svir kraftig

Daglig leder i Bakgården, Rune Kaarbø, sier til Fædrelandsvennen at skjenkestansen i jula har svidd kraftig.

— Vi gikk nok glipp av titusener av kroner 2. juledag, og der fikk vi nok den største smellen. Totalt så betyr nok dette et tap på 300.000 kroner. Vi valgte å stenge ned baren og restauranten disse dagene, og heller bruke tiden på å gjøre vedlikeholdsarbeid, sier han.

Puben Bakgården Både & har vært åpen gjennom romjula, ettersom det er et annet serveringssted. Kaarbø sier at de valgte å anke saken fordi de mente at deres synspunkter ikke ble hørt.

— Vi fikk ingen informasjon om hvem som skjenket denne personen, og hva han gjorde videre med ølene han kjøpte. Rapporten sa at han forlot stedet selv, og jeg ser ikke hvordan han hadde klart det hvis han var åpenbart full, og så tyllet i seg to øl på 15 minutter, sier han.

Valgte å klage

Etter to advarsler fra kontrollen så skal det vente en reaksjon i form av tre dagers inndragelse av bevillingen, og begge utestedene hadde fått én advarsel før de nevnte forholdene ble avdekket.

Utestedene hadde mulighet til å påklage sakene til Fylkesmannen, noe de begge valgte å gjøre.

Klagesakene gikk til politikerne i formannskapet. Her ble vedtakene opprettholdt, noe det også ble hos Fylkesmannen.

— Hadde utestedene valgt ikke å klage vedtaket til Fylkesmannen, så kunne de fått straffen langt tidligere på året, sier Gronert.