KRISTIANSAND: — Sverdet er ikke unikt, men vi har ikke fryktelig mange av dem fra Kristiansand og vi får det ikke hver dag heller, sier arkeolog og fylkeskonservator i Vest Agder, Frans-Arne Stylegar, til fvn.no.

Funnet ble gjort på Tobienborg i Kristiansand denne uken.

Trolig var det bare tilfeldigheter som gjorde at det til slutt havnet til nærmere beskuelse hos fylkeskonservatoren, hvor det raskt ble konkludert at det er et jernsverd datert år 900, altså fra vikingtiden.

— Det var en kar fra Lund som plukket det opp på Tobienborg i forbindelse med noe grøftearbeid. Han syntes det så litt, men bare litt spennende ut, og det var vel bare tilfeldigheter som gjorde at det havnet hos oss, forteller Stylegar.

Han mener sverdet er i så dårlig forfatning at det ikke ville ha vært rart om det hadde blitt oversett. Årsaken til den sterke forvitringen er trolig at sverdet stammer fra en ubrent våpengrav. I samme område er det tidligere gjort funn av flere hundre gravhauger.

— Sverdet er veldig vanlig, men først og fremst på Østlandet. Det er veldig få som er funnet her i Kristiansand, bemerker Stylegar.

Nå vil sverdet bli sendt videre til Oslo for konservering og deretter stilles ut.

— Men det er ikke noe stort utstillingsobjekt. Det er for lite igjen av det til å være det, sier Stylegar.

Han er likevel fornøyd med at sverdfunnet er med på å bekrefte tidligere oppdagelser.

— Det bekrefter bare det vi vet fra før av, i tillegg er det alltid hyggelig med sverd, konkluderer konservatoren.