LILLESAND/GRIMSTAD: Et svært skeptisk bystyre i Lillesand sa onsdag at man ønsker en videre konsekvensutredning av prosjektet, et viktig signal til Havgul. På et møte med grunneierne i Lillesand i går kveld var de klare på at de nå venter på NVEs konsekvensutredningsprogram og deretter starter å konsekvensutrede vindmøllepark i Grimstad og Lillesand.

Motstanden mot prosjektet er massiv blant grunneierne og ikke minst blant politikerne i Lillesand bystyre. Det kom klart fram på møtet mellom partene i går. Grunneierne frykter at prosjektet vil føre til redusert verdi på gård og grunn, mens Havgul i går forsøkte å sukre denne pillen.

Mer penger

I et fremlagt regnstykke nærmest garanterte Havgul at grunneierne i gjennomsnitt vil få rundt 60 000 kroner i året i leieinntekt for vindmølleparken, og at hver grunneier vil få en verdiøkning på rundt en million kroner. Disse summene var vesentlig høyere enn det som er sagt i tidligere møter.

MOTSTAND: Arne Thomassen fikk alle grunneiere med seg da han anmodet dem om å ikke tegne avtaler med Havgul om leie av arealer til vindmøllepark (FOTO: TORSTEIN ØEN) Foto: Torstein Øen

Et vindkraftverk i Lillesand og Grimstad på rundt 33 kvadratkilometer vil med dagens priser og grønne sertifikater få inntekter på rundt 260 millioner kroner i året. Ifølge Havgul vil rundt sju millioner kroner av disse tilfalle grunneierne årlig.

Talte midt i mot

Havgul oppfordret også de grunneiere som ønsker det å starte samtaler om leie. Men denne gulroten ble ikke grunneierne særlig fristet av. En etter en sto de i går opp og talte Havgul midt imot.

– Vi ønsker dere dit pepperen gror, vi ønsker ikke vindmøller her oss, understreket en grunneier.

Ordfører Arne Thomassen (H) tror også det er langt fram før det eventuelt blir vindmøller i området.

– Bystyret var onsdag svært skeptisk. Vi ber om at en rekke forhold blir konsekvensutredet. I tillegg kan jeg allerede nå slå fast at kommunen ikke vil legge til rette for ekspropriering til dette prosjektet, sa Thomassen på møtet i går.

Ikke avtale

Thomassen gikk også langt i å oppfordre grunneierne til å ikke inngå noen avtale med Havgul i denne fasen. Flere grunneiere sto i går fram og oppfordret Havgul til å stoppe nå, noe Havgul også fikk direkte spørsmål om.

— Vi vurderer kontinuerlig om vi skal fortsette å konsekvensutrede videre eller ikke, slo Havgul fast i går, men enn så lenge fortsetter prosessen.