ÅSERAL: — Dette er særlig uheldig når ordføreren er inhabil i denne konkrete saken. Da bør han trå mer varsomt, sier Olav Åsland (Ap). Hans partikollega Vibeke Sandåker går enda lenger: - Det er latterlig å oppføre seg slik.

Fædrelandsvennen omtalte nylig saken der de tre alpinsentrene i Åseral får 1,2 millioner kroner fra kommunen samtidig som kommunebudsjettet kuttes med 2,3 millioner kroner. Vedtaket i kommunalutvalget reagerer flere lokalpolitikere på, også fordi dette er et brudd med et kommunalt reglement om å ikke gi driftsstøtte til næringslivet.Oddmund Ljosland er deleier i Ljosland skisenter. Hans datter er dessuten daglig leder og også deleier av anlegget. Derfor meldte Ljosland seg inhabil da saken ble behandlet i kommunalutvalget. Men i ettertid skrev han i et innlegg i lokalavisa Åsdølen med sin misnøye om debatten angående alpinvedtaket. Her heter det blant annet "(...)for meg blir det negativt viss vi tek ein «etterdebatt» i avisene. Vi skal hugse på at det som kjem i avisene og er viktig for vårt omdøme".

— Blir det ikke betenkelig at du skriver dette om en sak du selv er inhabil i?

— Nei, jeg mener det er viktig å påpeke at når et vedtak er gjort må det respekteres, sier Ljosland.

Svarte selv

Han får også sterke reaksjoner etter at Aps Vibeke Sandåker tok saken om alpin-vedtaket opp som en interpellasjon under siste kommunestyremøte. Her spurte hun hvordan det kan forsvares å gi penger til alpinanleggene samtidig som resten av kommunen må kutte.

Til hennes overraskelse var det Ljosland selv som svarte. Blant annet sa han at Ap hadde rett i å mene at det hadde blitt prioritert feil og at det er mange svar på om hva som var riktig og galt.

— At Ljosland ikke selv skjønner at han må overlate behandling av en sak han er inhabil i til sin varaordfører er mildt sagt spesielt, sier Sandåker.

Til dette sier Ljosland at han kan se at det ble feil at det var han som svarte på interpellasjonen, og at saken kan bli behandlet igjen om noen ønsker det.

Representant for Tverrpolitisk liste Tove Hagen sier at dette illustrer hvor vanskelig Ljosland har for å skille sine roller. - Dette er et tema blant folk, og mange mener det er viktig å få fram, sier hun.

Avslappet

Ljosland på sin side sier at han er avslappet til sin egen habilitet i de ulike sakene som særlig handler om grenda Ljosland. Her er han involvert i flere selskap, ikke bare skianlegget.

— Jeg prøver å være nøye med min habilitet, og føler at velgerne mener jeg klarer det, sier Oddmund Ljosland.