KØBENHAVN: Ansatte ved Kastrup lufthavn gjenopptok arbeidet klokka 13 torsdag etter en to timer lang protest mot at regjeringen vil avskaffe den danske «efterlønnen», eller tidligpensjonen.

Aksjonen rammet om lag 100 fly til og fra lufthavna og skapte såpass store forstyrrelser at det ble varslet forsinkelser resten av dagen.

Enkelte avganger sto også i fare for å bli innstilt.

SAS ba likevel sine passasjerer om å møte opp til tidspunktet som er oppgitt på billetten.

– Vi forsøker å avvikle trafikken så godt som mulig, sa flyselskapets kommunikasjonssjef, Mikkel Thrane.

– Solidaritet

Arbeidere over hele Danmark sluttet opp om protesten. Både søppeltømmere, bussjåfører, postansatte og havnearbeidere la ned arbeidet, men den ulovlige streiken fikk likevel ikke de helt store konsekvensene.

Ved Kastrup deltok om lag 1.000 ansatte. Et par hundre av dem stilte seg opp i en rundkjøring ved flyplassen iført selvlysende vester og med en rød fane.

De streikende sier at aksjonen er motivert av solidaritet med alle som har behov for å gå av tidlig med pensjon, men som vil miste muligheten hvis regjeringen får det som den vil.

– Angriper fattige

Også en varslet halvering av dagpengeperioden har skapt reaksjoner.

– Bakgrunnen er den borgerlige regjeringens og Dansk Folkepartis mange angrep på arbeidere og ubemidlede i Danmark, sier Martin Serup i havnearbeidernes forening CMP i København.

– Samtidig har man gitt milliarder av kroner til de rikeste i samfunnet gjennom skattelettelser, heter det i uttalelsen fra havnearbeiderne.