KRISTIANSAND: I kveld entrer Kim Are Stende (24) fra Lillehammer scenen på Clarion Hotel Ernst i Kristiansand. Han tar inngangspenger for å holde en såkalt «storseanse».

– Hva er det du gjør?

– Jeg står på en scene og føler. Da ser jeg venner og familie av de som sitter i salen, som har «gått over».

– Du mener du ser de døde?

– Ja, de jeg får kontakt med er døde. Men bevissthetene deres lever, og de sender meg bilder og ord. Å være medium er å levere dette videre til de som ber om det.

Stende sier han tror alle kan få kontakt med avdøde hvis man lærer å åpne seg for dette.

– Hvor lenge har du holdt på med dette?

– Hele livet. Moren min så at jeg hadde denne evnen da jeg var liten.

Kan bli avhengig

Stende sier han vokste opp som nabo til Margith Sandemo og har alltid hatt en forhold til slike ting som enkelte andre mener er mystisk og unaturlig.

– De som tror de oppnår kontakt med sine kjære på slike seanser, kan ikke de fort oppleve en avhengighet av å fortsette kontakten?

— Jo, det hender dessverre av og til. Noen kan komme til å ringe ofte etterpå, flere ganger om dagen. Jeg er også terapeut, og jeg har et ansvar for å avverge at dette blir en besettelse. Da må jeg vise videre til en sorgterapeut, gjerne en psykolog i det offentlige helsevesen om det er nødvendig, sier Stende.

Utnytter folks sorg

En som er lite begeistret for storseansen til Stende, er Even Gran i Human-etisk forbund. – Dette er grovt å utnytte folks sorg og følelser for å profittere på det, sier Gran, leder organisasjonens kampanje «Ingen liker å bli lurt».

Foto: Humanetisk Forbund

– Vi synes dette er grov spekulasjon i folks sårbarhet, sier han.Gran nevner andre kjente «medier» som Lisa Williams og Colin Fry, og sier de benytter seg av kjente triks for å avdekke hva folk vil høre, slik at man skal tro de har synske evner.

– Noen har hjelpere som spør og graver blant publikum på forhånd. Andre bruker en teknikk som kalles «cold reading», der man er veldig vag i starten og blir gradvis mer konkret i budskapet etter hvert som man får respons fra publikum. Hvis du virkelig tror at den på scenen snakker med de døde, kan noen i salen gjør mye for å få budskapet til å passe med sin virkelighet.

Kurset av Colin Fry

Fædrelandsvennen skrev i januar om Colin Fry, som var i Kristiansand i samme ærend.

— Dette er en spennende flørt med mørke krefter som man skal holde seg unna, sa biskop Olav Skjevesland den gangen. Han advarte også i forhold til for deltakernes ve og vel.

— Jeg tror det kan være nokså skakende psykisk for de menneskene som opplever dette, sa Skjevesland om Colin Frys seanse.

Kim Are Stende er en av dem som har blitt kurset nettopp av Colin Fry. Stende er svært klar over kritikken fra både kirken og human-etikerne

– Jeg respekterer og forstår kampanjen og de kirkelige synspuntene. Jeg vil gjerne diskutere med dem, men det må foregå i en bedre ramme enn en sandkasse-diskusjon der vi slenger påstander etter hverandre, sier Stende.