Eivind Werring FOTO: ARKIV

KRISTIANSAND: Etter sommerens bølge av overfallsvoldtekter lanserer nå Rødt en tiltaksplan mot voldtekt.Tiltaksplanen er utarbeidet av Norman Knaus, Ungdomskandidat til Kristiansand bystyre for Rødt og Eivind Werring, Førstekandidat til fylkestingsvalget for Rødt.

Inn i skolen

Rødt vil ha kjønnsrolleundervisning som en del av skolefagene, og et eget selvtillitskurs for jenter. De vil ha lavere busspriser for studenter og ungdom, så man kan komme seg trygt hjem, og de vil også styrke natteravnordningene.

Se alle de ti punktene i rammen til høyre ->

Vil undervise innvandrere

— I Stavanger har de hatt et godt samarbeid med asylmottak og andre institusjoner som jobber med innvandrere, og dette har vi latt oss imponere over, sier Werring.

Rødt har hatt en dialog med krisesenteret i Kristiansand i forbindelse med utarbeidelse av tiltaksplanen, og ønsker nå en egnet opplæring for unge innvandrere som skal bli voksne.

— Vi understreker viktigheten av at en slik undervisning bør foregå i kjønnsdelte grupper, sier han.

Rødt mener at en slik opplæring må bli en del av introduksjonsprogrammet for innvandrere til Norge.

Toppen av isfjellet

— Overfallsvoldtekter har skapt frykt og sinne og et engasjement i byens befolkning. Likevel er overfallsvoldtektene bare toppen av isfjellet. Voldtektsutvalget som leverte sin rapport i 2008 anslo at hvert år blir det begått mellom 8000 og 16.000 voldtekter i Norge, sier Werring.

Han presiserer at det både i norske og andre kulturer finnes problemer med dårlig kvinnesyn som fører til overgrep mot kvinner.

— Det er ingenting som tilsier at noen grupper voldtar mer enn andre, men det er jo slik at disse overfallsvoldtektene får mest oppmerksomhet. Vi vil gjerne bruke denne oppmerksomheten til å sette fokus på de vanlige voldtektene, sier han.

Politiet

Politiet og sentrale myndigheter har også en stor jobb å gjøre, mener Knaus og Werring.

— Vi ønsker med tiltakene å trekke fram noe av det de kan gjøre i bystyret for å stoppe voldtektene, og håper på mange gode innspill slik at planen blir enda bedre når vi skal fremme den i bystyret, sier Werring.

DISKUTÉR: Hva mener du må gjøres for å få bukt med voldtektsbølgen?