KRISTIANSAND: Septiktanken har trolig eksplodert en gang i løpet av helgen, men det er uklart akkurat når det har skjedd.

— Mannskapet hadde vært ute og tømt septiktanker på Flekkerøy og parkerte bilen her fredag ettermiddag. De neste timene har det blitt dannet gasser som har skapt et solid trykk, sier lastebilsjåfør Gunnarsen i ingeniørvesenet.

Mandag morgen lå kloakken i et tynt lag utover bakken i garasjen på Dalane sentralanlegg, hvor kommunens kloakkbiler holder til. Bakken både foran og bak garasjen var også dekket av avføring.

Blåste hull i veggen

Bilen sto parkert med fronten ut mot garasjeåpningen. Tanken var dermed vendt mot veggen, som revnet fullstendig da tanklokket ga etter for trykket.

Tanklokket bak på bilen holdes på plass av fire solide bolter. På bilen som eksploderte er samtlige av disse tre tommer tykke boltene ødelagt.

— Det er mulig at noen av ventilene ikke har fungert skikkelig. Hvis trykket blir for stort skal disse lufte ut gassene, sier Gunnarsen.

Politiet ble varslet om hendelsen i 10-tida i dag.

— Det skal være en kuleventil som skal regulere gassen på tanken, men der har det opparbeidet seg et trykk. Nå er det cirka ti kubikk med avføring fra kristiansands befolkning som ligger spredd der oppe, så det er en skikkelig drittsak, sier operasjonsleder Per Kristian Klausen i Agder politidistrikt.

I helga var det ingen på jobb på anlegget. Det var dermed ingen som var vitne til selve eksplosjonen.

— Det må ha vært et kraftig smell med skikkelig trøkk. Heldigvis var det ingen som sto bak garasjen, for det hadde ikke gått bra. Det var også en lykke at eksplosjonen ikke skjedde mens bilen var på veien. Da hadde kloakken blitt skutt ut som en harpun, sier han.

AVFØRING: Ti kubikk med avføring ble spredd utover hele garasjen til Kristiansand kommune da kloakktanken eksploderte. Foto: Erlend Olsbu.

Aldri hørt om liknende

Det siste er imidlertid lite sannsynlig, opplyser kriminaltekniker Bjørn Grongstad i Agder politidistrikt. Han var mandag på Dalane for å dokumentere hva som hadde skjedd.

— Trykket bygger seg opp etter hvert som kloakken gjærer. Innholdet i septikbilene blir som regel tømt raskt på Odderøya, så det er svært lite sannsynlig at noe liknende kan skje i trafikken. I dette tilfellet hadde bilen stått siden fredag, sier Grongstad.

Verken han eller Gunnarsen har hørt om liknende hendelser. Ingeniørvesenet vil nå sørge for at innholdet i kloakken blir analysert.

— Det vil bli tatt prøver av kloakken her og stedene den ble hentet fra på Flekkerøy. Så får vi se om resultatene kan si noe mer om årsaken, sier Grongstad.

Mandag ble både politiet og arbeidstilsynet varslet om eksplosjonen.

— Dette er en sak som berører publikums helse og sikkerhet. Det er derfor av samfunnsmessig interesse at vi kommer til bunns i hva som har skjedd. Trolig er det en rekke uheldige omstendigheter som har ført til eksplosjonen. Jeg dokumenterer nå hvordan det ser ut og så vil saken bli fulgt opp av arbeidstilsynet og kommunen, sier Grongstad.

GODT BESKYTTET: Kriminaltekniker Bjørn Grongstad i Agder polidistrikt var mandag på stedet for å dokumentere hva som hadde skjedd. Foto: Erlend Olsbu. Foto: Erlend Olsbu