KRISTIANSAND: — Enten så må de dekke bedre, eller så må de fyre av mindre salver, sier Kaare Granå (64) til fvn.no.

Han er alt annet enn imponert over sikkerheten ved sprengningsarbeidet som pågår i nabolaget på Fidjeåsen etter at en stor stein deiset ned på parkeringsplassen der han bor.

Foto: Irene Svozilik

Sprengningsuhellet skjedde noen hundre meter bak høyblokken hans og like ved Holte skole og Fidje Barnehage klokken 15.30 tirsdag ettermiddag.Granå stod på verandaen sin i den fem etasjes høye blokken på Fidjeåsen da sprengningsalarmen fikk følge av steinsprut og en stor stein som kom susende over blokken før den traff en lyktestolpe, smalt i fjellkanten og deretter deiset i bakken på parkeringsplassen.

— Jeg stod på verandaen og var overbevist om at det var noen av arbeidsfolkene her som hadde mistet en glassramme, forteller Granå.

- Skremmende

Nede på bakken stod Bernt Rune Aanensen (32). Han hadde ikke mistet noen glassramme, men hadde nettopp vært og hentet verktøy i bilen, da han hørte noe suse gjennom luften etterfulgt av et smell.

Steinen deiset ned på bakken ved bilen hans, hvor han hadde vært bare sekunder før.

— Jeg blir litt skremt. Hadde jeg vært der bare noen sekunder etter så kunne jeg blitt truffet, sier han og sikter til steinklossen ved siden av ham.

Granå anslår at steinen, som er om lag 20 centimeter i diameter, veier to-tre kilo.

Steinen måler 20 centimeter i diameter og anslås å veie to-tre kilo. Foto: Irene Svozilik Foto: Irene Svozilik

— Hadde noen blitt truffet i nakken eller hodet av en stein på den størrelsen så hadde det ikke gått bra, sier Granå.

To skoler og en barnehage

Han priser seg lykkelig over at ingen kom til skade verken i nabolaget eller på de to skolene og barnehagen som ligger mellom det nye boligområdet og Fidjeåsen.

Raslingen han hørte like før steinen kom susende viste seg å være fra steinspruten som haglet ned foran Fidje barnehage.

Kort tid etter at salven ble avfyrt fotograferte Rune Sørstrand dette bildet av steinspruten som ligger strødd ut over bakken like ved barnehagen.

Foto: Rune Sørstrand

Granå varslet politiet om hendelsen. Operasjonsleder Øystein Vellesen bekrefter overfor Fædrelandsvennen at ingen kom til skade i uhellet.

Verken Arbeidstilsynet eller Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) kjente til saken da fvn.no tok kontakt tirsdag kveld.

— Men entreprenørene er pliktige til å varsle alle sprengningsuhell inn til oss, sier Siri Hagehaugen ved DSB, til fvn.no.

Daglig leder Tom Eikså i TT Anlegg opplyser at de vil varsle om uhellet i morgen tidlig.

— Så lenge det ikke er personskade, så trenger ikke vi å varsle før det er praktisk mulig og det er i morgen, sier han.

Da vil entreprenøren levere inn rapport på hendelsen. Så langt er årsaken til sprengningsuhellet ukjent.

— Jeg har vært i flere samtaler med sprengningslederen i kveld. Etter alt jeg vet så sprutet det mer ved sprengningen enn det skulle ha gjort, men så vidt jeg vet var det ikke i nærheten av folk, sier han.

Han er ikke kjent med steinen som traff parkeringsplassen på Fidjeåsen.

— Nei, det var nytt for meg, sier Eikså, som sier at saken vil bli undersøkt i morgen.

Foto: Irene Svozilik