OSLO: Samferdselsmyndighetene, med statsråd Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) i spissen, foretar nå en revisjon av prikkordningen fra 2004. Den retter seg i særlig grad mot ferske førere som jo har to årsprøvetid.

Disse får i noen grad fire prikker, men hovedsakelig seks prikker, for hver av forseelsene de kan bli tatt for. Da er ikke veien lang opp til åtte prikker, og da ryker sertifikatet for de neste seks månedene, ble det opplyst i Samferdselsdepartementet onsdag.

Eventuelle prikker blir liggende i Vegvesenets førerkortsystem i inntil tre år. Da blir de slettet.

Effekten uteblir

Det ligger tusenvis av prikker knyttet til bilførernavn i førerkortsystemet.

Der ligger også navn med åtte prikker og vel så det. Men effekten dette skulle ha, er uteblitt i stor grad.

Bare et fåtall av dem som har åtte prikker eller mer har mistet sertifikatet.

Et eksempel fra 2009: Da lå 47 personer med sertifikat an til å miste lappen. Det skjedde ikke – bare 14 måtte levere kortet fra seg.

Årsaken til dette er at de patruljebilene som politiet bruker i trafikk-overvåkingstjenesten i dag mangler teknisk utstyr som kan gi politifolkene direkte adgang til Vegvesenets prikkregister. Men slikt utstyr kommer nå på plass, forsikret Kleppa onsdag.

Endringer

Ordningen med prikkbelastning knyttet til sertifikatet omfatter overtredelser som er enkle å konstatere, og som er så alvorlige at de ligger opp mot grensen for inndraging av sertifikatet.

Personer med mer enn to års erfaring som sjåfør, får fra 1. juli tre prikker for overtredelser som i dag gir to.

Overtredelser som i dag gir en prikk utløser fra 1. juli to.

Veimyndighetene mener at en strengere prikkbelastning vil få flere over på riktig side av loven. Verstingene blir raskere fjernet fra trafikken. Slik vil ordningen bidra til å redde liv, mener statsråd Meltveit Kleppa.

Ved revisjonen er det tatt med nye overtredelser med prikkbelastning.

For liten avstand til foranliggende kjøretøy gir tre og seks prikker (altså dobbelt for førere i prøveperioden, red. anmerk.), kjøring i eller over sperreområde begrenset av heltrukne gule midtfelt gir henholdsvis tre og seks prikker, og kjøring med ulovlig trimmet motorsykkel eller moped gir tre og seks prikker.

Manglende sikring av passasjerer under 15 år gir to og fire prikker samt forenklet forelegg på 2.000 kroner.