Flekkefjord/Oslo: – Fire helikoptre fortsetter med etterslokking til det blir mørkt mandag kveld. Deretter blir innsatsen trappet ned ut over natten. 10-15 personer vil være i aksjon gjennom natten. Samtidig blir et helikopter holdt igjen til tirsdag morgen, i tilfelle brannen skulle blusse opp igjen, opplyser operasjonsleder Hans Petter Osaland i Agder politidistrikt til NTB.

Brannmannskapene hadde mandag kveld kontroll, og vindforholdene var håndterbare. Men utviklingen videre vil avhenge av hvordan vinden eventuelt endrer seg, ifølge politiet.

Lang dags arbeid

Fire helikoptre og 40 personer jobbet siden morgentimene mandag med å begrense brannen. I tillegg kjørte to traktorer med vannvogner for å dynke terrenget. Mens vinden løyet noe natt til mandag, tok den seg opp igjen mandag morgen. Samtidig tørket sola opp nattefukten og bidro til at glørne fikk nytt tak.

Men etter hvert endret bildet seg. Brannbefal Kjetil Presterud i Flekkefjord brannvesen opplyste til NTB mandag ettermiddag at det ikke lenger var så mange flammer, men at det fortsatt blusset opp i forbindelse med vindkast.

Det brant mandag ettermiddag fortsatt nede i jorda, enkelte steder helt ned til 20 centimeter ned i jordsmonnet. Derfor skal brannfolkene være i området helt til det kommer et skikkelig regnskyll, noe som ikke er meldt de første dagene. Det ser ut til at vinden kommer til å løye noe fra tirsdag, ifølge yr.no .

Dramatisk

Bebyggelsen i Vestre Kongevold og Fedjestad har ikke vært i fare, ifølge Presterud.

Cirka 20 av de rundt 40 personene som var med i slukningsarbeidet mandag, var fra Sivilforsvaret.

– Det er klart at det er dramatisk når det brenner, men vi har hatt god hjelp av helikopter. Hadde vi ikke hatt det, så hadde vi slitt noe vanvittig. Men det er klart det er dramatisk, og det er et stort slit, sier sivilforsvarsadjutant i Vest-Agder sivilforsvarsdistrikt Terje Furuvald.

Innsatsstyrken fra Sivilforsvaret var mandag like stor som søndag. Ved 14-tiden mandag ble mannskapene byttet ut med en ny gruppe på samme størrelse.

Mer skog i fare

Brannen blusset opp i et skogområde mellom Homme og Fedjestad i Gyland i helgen, hvor det også brant kraftig forrige helg. For en uke siden gikk rundt 2.000 mål skog tapt, og flere tusen mål er berørt også denne gangen.

Søndag forlot flere mennesker husene sine, uten at de ble evakuert av myndighetene. Hester ble også flyttet fordi de ble urolige av all røyken som lå over området. Røyken var mandag ettermiddag ikke lenger så påtrengende, men det luktet svidd lang vei.