KRISTIANSAND: Styrelederen ønsker ikke å kommentere onsdagens styremøte før vedtaket foreligger skriftlig fra styrets sekretær.

Styrets nestleder, LO-sekretær Elisabeth Haaversen, sier imidlertid at styret har nedsatt en arbeidsgruppe som nå skal vurdere senterets fremtid. Ordlyden om å flytte senteret til Agderforskning er tatt ut av den endelige teksten.

Arbeidsgruppen som skal legge føringene for senterets fremtid består av styrets leder Dag G. Aasland, nestleder Elisabeth Haaversen, Seunn Smith-Tønnessen som er universitetets representant i styret til Agderforskning, samt Åsta Louise Einstabland for de ansatte ved senteret.

Overraskelse

— Forslaget om å flytte senteret kom som en overraskelse på mange. Jeg er nestleder, og visste ikke om det. Men nå er flyttingen ute av teksten, sier Haaversen.

— Flytting av senteret til Agderforskning er ikke utenkelig. Men det vil være en av flere ting arbeidsgruppen vil vurdere.

Økonomien

— Gruppen skal se på senterets fremtid etter februar 2012. Da går prosjektperioden til senteret ut. Dette handler om økonomi. Det er det prekære, sier Elisabeth Haaversen.

— Senteret mangler penger?

— Styrelederen fortalte i møtet at fylkesrådmannen (Tine Sundtoft) har gitt beskjed om at det ikke vil bli utbetalt noe mer penger til senteret før uoverensstemmelsene med Agderforskning er avklart, sier Haaversen som også understreker at hun har tillit til styreleder Dag G. Aasland som fortalte åpent om disse samtalene.

— Det er noen som har snakket sammen her?

— Det kan se slik ut, ja.

— Er det fylkesrådmannen som har delt ut kortene i denne saken?

— Det er dine ord. Det er altså politikerne i fylket som avgjør når og hvor det gis økonomisk støtte. Det er ikke fylkesrådmenn som skal legge opp denne politikken, sier Haaversen, som nå tar saken videre til styret i Vest-Agder Arbeiderparti, for at likestillingssenteret kan få pengene det har søkt fylkeskommunen om.

— Har fylkesrådmann Tine Sundtoft tiltatt seg makt hun ikke skulle hatt?

— Ja, det mener jeg, sier Haaversen.

Tilbakeviser anklager

Fylkesrådmann Tine Sundtoft tilbakeviser alle anklager og sier hun aldri har forsøkt å utøve makt i saken.

— Jeg har ikke stilt noen krav om noe som helst for at de skal få penger fra fylkeskommunen slik LO-sekretæren anklager meg for. Den ordinære driftsstøtten i 2011 får de, det er i ferd med å bli betalt ut. De ekstrabevilgningene det er snakk om, har vi sagt at vi legger fram gjennom en politisk sak når universitetet selv har avklart hva de vil med senteret. Det er noe annet enn å beskylde meg for å utøve makt, sier Sundtoft til fvn.no.

Sundtoft sier det ikke er viktig for fylkeskommunen hvor styret velger å lokalisere likestillingssenteret.

— Vi har sagt at dette må UiA finne ut av selv. Da er det ganske ubehagelig når jeg blir tillagt en helt annen rolle, sier Sundtoft.

Nedtur

— Hvordan er det å være nestleder i styret hvis føringene legges andre steder?

— Det er ikke en behagelig situasjon. Men det kom en grei avklaring i dag (onsdag). Vi har fått satt ned gruppen. Jeg føler det ble en grei løsning. Det var ubehagelig til vi fikk diskusjonen i dag. Den skulle vært tatt før saken ble kjent i Fædrelandsvennen. Vi trengte ikke dette nå, sier Haaversen som har vært en av forkjemperne for etableringen av senteret.

— Da ønsket om å flytte likestillingssenteret til Agderforskning kom ut, så var det nedtur, for å si det rett ut. Jeg sa også til styret at jeg var skuffet over jeg som nestleder ikke ble kontaktet, men at saken først blir diskutert med fylkesrådmannen. Men styrerleder har beklaget dette, så det ble et greit og konstruktivt møte, sier Haaversen, som også var fornøyd med at styret for første gang hadde tilhørere under møtet.

Bør bli

Haaversen er klar på at at likestillingssenteret bør forbli på universitetet.

— Jeg er fornøyd med at senteret er der. Vi jublet i sin tid over at Agder distriktshøyskole ville ha senteret. Da det ble universitet, så vi det som en stor fordel for likestillingssaken. Universitetet er en samfunnsaktør der kommuner og offentlige instanser kan henvende seg. Også uten at det må betales tusenvis av kroner, uten at det er det primære, sier hun.