OSLO: — Jeg har ikke landet helt ennå. Det føles helt fantastisk, sier Skeie Jakobsen til Fædrelandsvennen.

Slo Helsedirektoratet

Totalt var 22 kandidater nominert i konkurransen. Jakobsens selskap SmartCare vant overlegent med 53 poeng, mens andreplassen gikk til Helsedirektoratets IT-prosjekter som endte opp med 31 poeng.

— Det er selvfølgelig ekstra stas å slå Helsedirektoratet som er enorme i forhold til mitt lille firma, sier Skeie Jakobsen.

I juryens begrunnelse het det at SmartCare-appen er enkel, men likevel genial.

— Prisvinneren har vist stor kreativitet for å løse et konkret problem rimelig og ubyråkratisk. Det enkle prinsippet som ligger til grunn for løsningen, bygger på eksisterende og utbredt teknologi og bidrar til ny innovasjon som kan føre til et utvalg av nye løsninger som kan bli raskt tatt i bruk, skriver juryen.

Ifølge prisutdelerne bidrar løsningen til økt trygghet og kan lede til rask profesjonell hjelp om situasjonen ikke kan avklares av den det gjelder eller pårørende.

Tredje prisen

— Vi har akkurat blitt lansert i markedet for e-helse. Da betyr det mye å få en slik anerkjennelse. Det er ikke lett for et lite selskap å komme seg opp og fram med så små ressurser som vi har. Dette gir oss drahjelp, sier Skeie Jakobsen.

Annette Skeie Jakobsen har blitt prisbelønt to ganger tidligere for sin diabetesalarm som hun fikk ideen til for omkring to år siden. Det skjedde da mannen ble syk med diabetes type 1. Hun ville skape et produkt som varsler pårørende om pasienten får føling.

— Det beste med prosjekter er tanken på at jeg kan hjelpe mange pasienter som sliter med utrygghet. I Norge finnes det i dag omkring 250.000 mennesker med diabetes. I tillegg er det en rekke andre kronisk syke som kan ha glede av denne oppfinnelsen, sier Skeie Jakobsen.

Appen fungerer som en omvendt trygghetsalarm. Det vil si at når brukeren ikke er i stand til å slå av alarmen, så varsles pårørende man selv har satt opp på forhånd. Alt styres via en applikasjon (app) på smarttelefonen, men overvåkings- og varslingstjenesten ligger på en egen server.

Selskapets produkter lanseres nå i USA. Går det bra, tror hun på store inntekter.

Ehelseprisen delesut i forbindelse med Healthworld, en årlig konferanse i regi av ComputerworldIt-helse.