VENNESLA: De sju kommunene Kristiansand, Vennesla, Søgne, Songdalen, Lillesand, Iveland og Birkenes står bak søknaden til Arbeids— og velferdsdirektoratet. Med økende saksmengde, lite ressurser og mange privatpersoner

på venteliste, er behovet stort for rådgivende spesialkompetanse, et felles saksbehandlingsverktøy og styrke utdanningen av økonomiske rådgivere i samarbeid med Universitet i Agder (UiA).

— Kjempeviktig

— Tanken når vi etablerte et kompetansesenter for tre år siden, var en mer profesjonell tilnærming i hele Knutepunktet. Nå ønsker vi å styrke gjeldsrådgivningstjenesten, og skape et robust miljø. Det har vi ikke klart før. Dette blir kjempeviktig å få på plass, sier helse- og sosialdirektør Lars Dahlen i Kristiansand.

Kompetansesenteret vil ligge i Kristiansand og være tilbud til de øvrige seks kommunene. Ressursene skal samles og tilbudet styrkes.

Midler til ansettelser

Søknaden om 2,8 millioner i prosjektmidler er tenkt å dekke en prosjektleder i to år, en gjeldsrådgiver i 1,5 år, samt diverse utgifter.

Torsdag brukte politikerne i levekårsutvalget i Vennesla ett minutt på si ja til samarbeid om gjeldsrådgivning i Knutepunktet.

Tunge saker i Vennesla

Tidligere denne uka fortalte Nav-leder Rolf Velle i Vennesla om at de til en hver tid har 20-30 tunge gjeldssaker. Nav-kontoret har én person ansatt i en halv rådgiverstilling.

— I disse sakene er det ikke nok med enkel veiledning. Det kreves spesialkompetanse. Vi har mange forespørsler og opererer med ventelister, sa Velle til Fædrelandsvennen.

I sakene er det ofte mange kreditorer inne i bildet, gjeldsbildet er uoversiktlig og betalingsevnen lav.

- Skal enkelt få hjelp

I 2011 behandlet gjeldsrådgivningstjenesten i Kristiansand 323 saker. Tallet er økende.

— Et slikt kompetansesenter er en svært viktig sak for oss. Jeg har selv opplevd enkeltmennesker som har svært god nytte av dette. Det skal være en arena for hvor folk skal få hjelp på en enkel måte, sier styreleder i Knutepunkt Sørlandet, Lillesand-ordfører Arne Thomassen.

- Dramatisk med renteøkning

Lars Dahlen understreker at tilbudet om gjeldrådgivning også skal være forebyggende.

— Gjeldsproblemer er ikke en stor problemstilling akkurat nå med lav rente og god sysselsetting, men for mange vil det være dramatisk med en liten renteøkning. Her gjelder det å være føre var. Vi ser den internasjonale situasjonen, og foreløpig er vi i Norge på en grønn gren.