IVELAND: Rådmannen viser til at overføringene fra staten øker mindre enn før og at Iveland for første gang i nyere tid har større utgifter enn inntekter i 2013. — Vi må bruke en drøy million kroner av oppsparte midler for å få balanse neste år. Det kan ikke fortsette. Derfor varsler jeg eiendomskatt fra 2014, som er året vi får lov å ta i bruk ligningsverdien som skattetakst. Alternativet er å kutte i driften, sier Sten Reisænen.

— Eiendomskatt på vanlige eiendommer er ikke noe vi ønsker, og det sitter svært langt inne å få oss til å innføre dette, kommenterer ordfører Gro-Anita Mykjåland (Sp)

Mye på bok

Tross mørkere skyer: Iveland er i en uvanlig heldig økonomisk stilling, grunnet store kraftinntekter og årevis med sparing. Kommunen har et totalbudsjett på 105 millioner kroner. Samtidig har den 75 millioner kroner på bok. Det tilsvarer over tre års skatteinngang.

Neste år foreslår rådmannen å videreføre driftsnivået, men på investeringssiden tar han i. Det skal investeres for over 31 millioner kroner i Iveland i 2013, og det skal lånes 11 millioner kroner.

Rådmannen greier dermed bare nesten å innfri politikernes gamle mål om at alle investeringer skal finansieres med 70 prosent egenkapital før de settes i gang. Iveland har tradisjon for å spare til investeringer.

Demensavdeling

Største post på investeringsbudsjettet er fullføringen av Vatnestrøm oppvekstsenter med 18 millioner kroner. Rådmannen vil også sette i gang bygging av demensavdeling ved bygdeheimen til åtte millioner kroner i 2013. En halv million til innkjøp av mineraler til kommunens steinsamling har han også funnet plass til.

Rådmannen har ikke funnet penger til utbygging av Iveland skole avdeling Skaiå. Her er han og politikerne enige om å vente til 2014 eller 2015. Flere avgifter økte med 25 prosent i år i Iveland. Neste år øker avgiftene med rundt tre prosent, bortsett fra feieavgiften som øker med 15 prosent.