I STUEN: Walter Widmer viser hvordan Lillesands eldste hus ser ut fra innsiden. Han og familien har planer om å restaurere det. - Huset ser ikke bra ut fra utsiden, men vi har gjort mye for å sikre at det ikke skal forfalle, sier Widmer. Han eier huset sammen med broren Werner. Det er faren Peter som skal bo i huset når det er ferdig renovert. Foto: Hildegunn Melelsmo Aslaksen
SLITEN: Døren til huset ser ikke pen ut. Den skal byttes ut, og gjenskapes etter originalen. Derfor er den heller ikke vedlikeholdt, ifølge eierne. Deler av de originale glassene på siden av døren er bevart av Else «Sprossa» Rønnevig, og gitt dem i gave. Foto: Hildegunn Melelsmo Aslaksen
JUKS: Se nøye på vinduene. De to til venstre er malt på veggen. Foto: Hildegunn Melelsmo Aslaksen
SLIK: Slik så døren opprinnelig ut, etter tegninger som ble laget under krigen. Foto: Hildegunn Melelsmo Aslaksen
LAG PÅ LAG: Mange ulike tapeter er brukt i Sandra Svendsens hus i årenes løp. Foto: Hildegunn Melelsmo Aslaksen

LILLESAND: «En skam for Lillesand!»

«Eie, eie, men ingen pleie..!!»

«Hvis ikke han tar tak i dette bør han henges ut... på torvet til spott og spe!»

Slik omtales familien Widmer på Facebook av innbyggere i Lillesand. Mange er bekymret for at byens eldste hus skal forfalle.

— Det finnes hus som står og forfaller på spekulasjon, jeg er klar over det. Men det er ikke tilfellet her. Jeg har ikke kjøpt det og latt det stå. Vi har gjort masse med det, sier Peter Widmer.

I STUEN: Walter Widmer viser hvordan Lillesands eldste hus ser ut fra innsiden. Han og familien har planer om å restaurere det. - Huset ser ikke bra ut fra utsiden, men vi har gjort mye for å sikre at det ikke skal forfalle, sier Widmer. Han eier huset sammen med broren Werner. Det er faren Peter som skal bo i huset når det er ferdig renovert. Foto: Hildegunn Melelsmo Aslaksen

Han er klar over folkesnakket om huset.— Det er folk som ikke vet hva de snakker om. Hvis jeg får kritikk av riksantikvaren eller fylket, er det en sak, men blablabla på facebook, det kan du få billig.

Skilsmisse

Peter Widmer kjøpte huset, som trolig er bygget i 1723, for 2,5 millioner kroner i år 2000. Siden har sønnene overtatt som eiere. Familien vil gjerne være åpne om hva som er planene for huset, som ligger midt i byens paradegate i sentrum.

— Meningen var at jeg og min kone skulle bo der. Vi begynte med å gjøre en del stabiliseringsarbeid. Vi har drenert på baksiden, fikset grunnmurer og gjort reparasjoner på taket, røsket ut sponplater som ikke hører hjemme i et slikt hus og fjernet det elektriske, sier Widmer.

— Så røk vi på en skilsmisse, og da ble interessen for å bosette seg der litt mindre. Det vi gjorde da, var å holde tingene i stand. Jeg har hele tiden hatt planer om å gjøre i stand det huset, men det har drøyd ut fordi jeg har hatt så mye annet å gjøre. Jeg har visst at huset har hatt det greit, og jeg har hatt en plass å bo, forteller Widmer.

Tilbygg

Han har fått frist til 1. november på å sende en søknad til kommunen. Nå søker han om å bygge et tilbygg på baksiden av huset. Huset har aldri hatt et våtrom. Planen er å lage vaskerom, bad og soverom her. Det er ikke lov å lage nye åpninger til dører eller vinduer i det fredete huset. Tilbygget må derfor tilpasses husets fasade slik den er i dag.

I tillegg søker familien om å fikse verkstedet de alltid har eid bak huset, og å bygge et halvannen etasjes sørlandshus på tomten bak.

— En del av ideen var at jeg skulle bo i Sandra Svendsens hus. Så kunne vi søke om bruksendring til verkstedet og bygge et hus til på tomten. Da ville jeg og sønnene mine bo sammen på de tomtene, sier Widmer.

Fasade

Før søknaden er godkjent, kan fasaden renoveres.

— Jeg skal ha ned panelet rundt hele huset for å se hva som er under, så må jeg legge enten asfaltplater eller papp for å stoppe trekken gjennom veggene. Det gamle panelet skal opp igjen der det er brukbart. Da skal selvfølgelig huset males igjen, døren skal byttes og vinduene skal renoveres. Det ser ikke pent ut på fasaden nå, jeg er enig i det. Men jeg har planer på alt dette, sier Widmer.

LAG PÅ LAG: Mange ulike tapeter er brukt i Sandra Svendsens hus i årenes løp. Foto: Hildegunn Melelsmo Aslaksen

I tillegg skal de sorte, glaserte taksteinene erstattes med rød tegl.Planen er å ha huset klart ett år etter at søknaden er godkjent fra kommunen.

— Jeg gleder meg veldig til å bo der, det er et superfint sørlandshus. Du får aldri et sånt hus om du bygger nytt, sier Widmer.

I bystyret

Onsdag kveld blir bystyret informert om fremdriftsplanen for Sandra Svendsens hus.

Det er opposisjonsleder Leif Vagle (Ap) som har bedt kommunen redegjøre for hvordan forfallet av Sandra Svendsens hus er fulgt opp av kommunen.

— Jeg tenker på dette som et veldig viktig kulturminne for Lillesand, og hvis huset forfaller, er det ønskelig at dette blir fulgt opp, sier Vagle.

Familien Widmer, som eier huset, synes det er underlig at spørsmålet blir tatt opp politisk.

— Hvis noen ønsker å vite hva som foregår, så går det jo an å ta en telefon til eieren. Alle vet hvem som eier huset. Hvorfor har ingen henvendt seg til meg? spør Widmer.

— Som politiker er det ikke min oppgave å være etterforsker. Jeg forstår hvis huseier synes det er ubehagelig å få det opp i bystyret, men min jobb som folkevalgt er å ta dette opp i folkevalgte organer, svarer Vagle.