Det er uklart om det er folk i skredet, og letemannskaper har startet søk. Det er uklart om det er folk i skredet, og letemannskaper har startet søk. Foto: 03811-tipser

- Trolig en person som har utløst skredet i alpinsenteret på Hovden

Store mannskaper ble sendt til Hovden etter at det gikk et snøskred i alpinsenteret onsdag ettermiddag. Politiet har vært i kontakt med en person som trolig har utløst skredet.

BYKLE: – Skredområdet er ferdig søkt. Det er konkludert med at det ikke er folk i skredet. Aksjonen avsluttes, melder politiet klokka 15.09.

20–30 personer fra politiet, brannvesen, ambulanse, luftambulansen, Sea King, fjellredningsgruppa i Bykle, skisenteret og Røde Kors var involvert i arbeidet.

Ingen funnet – ingen savnet

Rasområdet ble gjennomsøkt først en gang, og så på ny med lavinehund. Ingen ble funnet, og ingen ble meldt savnet.

Det var klokka 13.01 at fikk politiet melding om snøskredet på Hovden.

En lavinehund ble fløyet inn til aplinsenteret med helikopter for å delta i søket etter raset. Foto: 03811-tipser

– Skredet har gått oppe i skisenteret. Nødetatene er på stedet da det er uavklart om det er folk i skredet. Vi har startet søk, sa operasjonsleder Eyvind Formo i Agder politidistrikt.

Politiet sier at rasområdet er på cirka 60x30 meter..

Søkte med hunder

Skredet gikk mellom løypene Bratthenget og Nåløyet, helt øverst i skibakken. Stolheisen ble stengt etter at raset gikk.

– Det er nok 20–30 mann som leter i skredet. De har hunder, og det er masse snøskutere her, fortalte Sebastian Sællmann, som var på stedet.

Her blir brannvesen og andre redningsmannskaper kjørt opp til rasstedet. Foto: 03811-tipser

Søk med helikopter

Overbefalsvakt i Setesdal brannvesen, Torleif Homme, opplyste til Fædrelandsvennen like før klokka 14.30 at skredområdet da var gjennomsøkt første gang.

Politiet jobbet tidlig ut fra meldingen om at det trolig var en person som hadde utløst skredet, men visste ikke om vedkommende unnslapp skredet. Klokka 14.49 var imidlertid dette verifisert. Politiet hadde da fått kontakt med personen, som var uskadet.

For å være 100 prosent sikker ble området så gjennomsøkt på nytt med politihund, som ble fløyet inn med helikopter.

Daglig leder Sture Bodahl-Pilegård ved Hovden alpinsenter puster lettet ut etter at det ble klart at ingen ble tatt av dagens snøskred.

– Lettet over at det gikk bra

- Det er alltid ubehagelig når en slik hendelse oppstår. Selv om man føler at alt er under kontroll, så vet man ikke alltid hva som har skjedd. Vi varsler alltid politiet rett etter en slik hendelse, så vurderer de hva som skal gjøres videre, sier Bodahl Pilegård.

– Det er høyst nødvendig med et komplett mannskap når dette skjer, men det kunne vært unngått hvis vedkommende hadde fulgt retningslinjene. Nå er lykkelig over at alt gikk bra, legger han til.

Hver morgen, før skianlegget åpnes, sendes mannskap ut i bakken for å sjekke forholdene. De gjør en vurdering av snøskredfare, basert på gjeldene retningslinjer.

Sjekker forholdene hver dag

I dag var graden satt til 2- Det er kanskje lite på en skala fra 1–5, og gradene 2 og 3 er kanskje det farligste. Selv om det ser greit ut på overflaten, er det de nedre lagene i snøen som kan være skumle.

Han legger til at de mener dagens faregrad var riktig ut fra forholdene.

– Jeg vil ikke si at vi har mye problemer med at folk ikke respekterer skiltingen, men det skjer enkelte ganger. Det er nok mer mot enn vett som gjør at folk setter utfor, forteller Bodahl-Pilegård.

Han oppfordrer alle gjestene til å respektere skiltingen, og holde seg innenfor de preparerte løypene.

20 centimeter snø

Ifølge fnugg.no er det 50 centimeter snø i bakken, men kun 20 centimeter i terrenget på Hovden.

Stolheisen, T-trekket og Tusseland ble åpnet for alpinister onsdag morgen, men Breive-siden er stengt på grunn av for lite snø.

Har du tips eller bilder? Kontakt oss på 03811 eller tips@fvn.no!