LYNGDAL: — Det er en kjensgjerning at økt tilgjengelighet skaper økt forbruk. Og hvordan vil Høyre og Frp erstatte midlene som det kommunale ølutsalget i dag gir til lag og foreninger?, utfordret Arbeiderpartiets Johan Ekeland sine politiske motstandere.

Ingunn Foss (H) svarte med å fortelle at lokale ungdom sier det i Lyngdal er lettere å få tak i hjemmebrent og narkotika enn øl. Sigmund Abusland (Frp) sa det ikke er større alkoholproblemer i nabokommunene som har butikksalg av øl.

En tidligere rusmisbruker som satt i salen tok ordet, og minnet politikerne om grunnen til at mange ruser seg gjerne er at de ikke har det så greit hjemme eller faller utenom arbeids- og organisasjonsliv.

Politikerne ble bedt om å svare på om Kvåsheimen som kommunen brukte millioner på å renovere, fortsatt må stå tom og ubrukt. Det kunne ikke politikerne gi andre svar på enn at kommunens økonomi først må bringes under kontroll.

Temperaturen steg flere hakk da Høyres ordførerkandidat sa at noe må gjøres med sykefraværet blant de ansatte i omsorgssektoren som er på hele 24 prosent. Sigmund Abusland fulgte opp med spørre hvorfor ikke private sykehjem har tilnærmet så stort fravær.

— Det blir feil å skylde på de ansatte som har en tøff arbeidsdag med store belastningsskader, mente Leidulv Nesgård.

Berit Collett argumenterte med at utprøving av sekstimers arbeidsdag og større stillingsprosenter for helsepersonell ville kunne få ned sykefraværet og dermed de store budsjettoverskridelsene.

Mens Senterpartiets Karsten Fidjeland (Sp) ville selge kommunal eiendom for å få penger til å drive eldresektoren, talte Johan Ekeland (Ap) varmt for å innføre eiendomsskatt.

Etter at omtrent alle listetoppene hadde snakket varmt om at de ønsker å støtte lag og foreninger og satse på skole og eldre, ba Karsten Fidjeland (Sp) dem om å besinne seg. Han viste til at kommunekassen er tom.

— Vi må ikke svartmale den økonomiske situasjonen i Lyngdal. Skatteinntektene er nå svært gode og Agder Energi går så det griner og kan gi oss økte inntekter i årene som kommer, mente Høyres Foss. Hun ville ikke høre snakk om noen eiendomsskatt.