LINDESNES: Walther ble headhuntet til detektiv-jobben av teknisk sjef i kommunen i 2006, og etter å ha fått presentert prosjektet, valgte han å slå til på tilbudet.

Jobben han nå skal gjennomføre innebærer å kartlegge alle naust og sjøhus i strandsonen i kommunen og registrere eventuell ulovlig bruk av disse. Han har tre hovedoppgaver:

1. Hva brukes bygget til?

2. Hva er det godkjent som?

3. Er det foretatt ulovlig bruksendring?

— Jeg gleder meg selvfølgelig til å ta fatt på jobben! Hvis ikke vil jeg jo aldri takket ja. Jeg er ikke redd for å bli upopulær blant folk, fordi jeg i hovedsak bare skal kartlegge og iverksette befaringer. Jeg skal ikke komme med noen dom, men kontakte eier av eiendommen og be om en befaring, sier Walther til fvn.no.

Avdekker ulovlige bruksendringer

Oppdages ulovlig bruksendring av et bygg, vil eier få et brev fra kommunen og en forespørsel om å foreta en befaring. Viser befaringen misforhold, vil båthus- og hytteeierne bli tilskrevet på nytt. Det vil da være anledning til å søke om å få godkjent bruksendringen.

Det er fylkesmannen og teknisk sektor som skal ta den endelige avgjørelsen om eiendommen er lovlig eller ikke, etter at befaringene har blitt utført.

Skal se på et 30-talls saker

Walther tror det er mange som foretar ombygginger i god tro, uten å være klar over at det krever spesiell tillatelse, men han håper jobben han nå tar fatt på vil åpne øynene til folk som kanskje ikke har visst om problemet før.

— Det er for tidlig for meg å synse og mene noe ennå. Jeg kommer som et uskrevet blad til denne jobben, men det kommer til å bli en hel del aktivitet fremover. Jeg regner med vi vil ta for oss cirka 30 saker i løpet av dette prosjektet, sier Walther.

Omfattende prosjekt

Hele "Strandsoneprosjektet" ble satt i verk etter at Lindesnes kommune i 2005 fikk tips om en konkret sak angående en ulovlig bruksendring. De skjønte da at dette sikkert gjaldt flere, og valgte derfor å ansette en person i en prosjektstilling over to år. Hovedmål: å kartlegge status på naust og sjøhus i Lindesnes kommune og foreta befaringer for å avdekke ulovlige bruksendringer. Det er denne jobben Espen Walther nå skal ta fatt på.