ARENDAL: — Det er flere punkter i dommen som jeg mener gir oss grunnlag til å anke. Etter min oppfatning var ikke saken godt nok opplyst før dommen falt, spesielt ikke i forhold til kokainfunnet. Man kan ikke utelukke at klienten min var bevisstløs i gjerningsøyeblikket. Det kan heller ikke utelukkes at han fikk kokainen i seg uforskyldt, sier Tore Ihlebæk, forsvareren til den 26 år gamle mannen fra Arendal.

Dommen falt i Nedenes herredsrett onsdag kveld. Mannen og hans forsvarer har to uker på seg å vurdere mulighetene for å gjenoppta saken.

— Gode sjanser

Ihlebæk tror at sjansene for full frifinnelse er gode.

— Man kan ikke dømmes for handlinger begått i en bevisstløs tilstand når man selv ikke er skyld i rusen, sier forsvareren, som også mener dommen falt for raskt.

— Vi fikk resultatene av analysen som avslørte kokain i blodet tirsdag. Under rettssaken begjærte jeg at den måtte utsettes, noe jeg også ga klart beskjed om da analysen forelå.

26-åringen har sittet bak murene siden han brutalt sparket en politimann i hodet siste helg i oktober. Han er dømt for å ha sparket mannen uprovosert og meningsløst under et basketak som oppsto ved Shell-stasjonen i Arendal sentrum. Politimannen skulle skille noen kamphaner da en utenforstående tok rennefart og sparket betjenten. En kollega, som så det som hendte, beskriver sparket som et «fotballspark». Offeret falt bevisstløs til bakken og ble kjørt til sykehus. Der ble det konstatert hjernerystelse. Betjenten er fremdeles sykmeldt.

Mannen ble ført for retten i løpet av halvannen uke, noe som må betegnes som oppsiktsvekkende rask saksbehandling.

Drakk over to liter vin

Dommen etterlater ingen tvil om at det var 26-åringen som sparket. Retten mener også at han er skyld i rusen og dermed ansvarlig for det som skjedde.

I retten hevdet mannen å ha drukket to liter vin og et lite glass brennevin hjemme. Festen fortsatte på et utested i Arendal der han drakk 3-4 glass vin. Ihlebæk mener, i likhet med mannens samboer som også var på utestedet, at uvedkommende har puttet stoff i vinglasset hans.

Retten har ikke dømt mannen etter narkotikalovgivningen, men mener at han selv hadde tatt rusmidlene han hadde i kroppen.

Herredsretten var imidlertid totalt uenige i straffeutmålingen. En av meddommerne gikk inn for ett år og seks måneder. Den andre ville ha åtte måneders ubetinget og 15 måneders betinget fengsel. Dommerne landet på fagdommer Anne-Kristine Haglis standpunkt om ett års ubetinget og seks måneders betinget fengsel. Aktors påstand var ett år og seks måneders ubetinget fengsel.

frode.sandal@fedrelandsvennen.no