Det finnes ingen flaggstang eller sittegruppe på gnr. 80, bnr. 44, skriver Mari Lien i et brev til ordfører Torleif Haugland.

I brevet heter det videre at dersom Tvedestrand kommunestyre på et senere møte eventuelt vedtar at Mari og Odd Lien må fjerne «sjikanøs flaggstang og sittegruppe» 47 meter fra hytta på Maribu II, gnr. 80, bnr. 72, vil et slikt vedtak ikke uten videre bli godtatt.

Av brevet går det tydelig fram at ekteparet Lien føler seg provosert over påstanden om at de har satt opp sjikanøse stengsler.Prinsippsak

Det var under en befaring i Lyngør-området at representanter for Tvedestrand kommune observerte familien Liens flaggstang og sittegruppe øst på Askerøya.

Kommunen gjorde oppmerksom på at plasseringen syntes å være i strid med Friluftsloven. Dette kunne ikke Mari og Odd Lien si seg enig i. Dermed havnet saken på politikernes bord som en prinsippsak.

Miljøverndepartementet har bedt kystkommunene nøyere håndheve lovens bestemmelser om konstruksjoner som kan hindre allmennhetens frie ferdsel. I Askerøy-saken skal politikerne bestemme hvor høyt «lista» skal legges.

Administrasjonssjefen har forøvrig fått delegert myndighet til å avgjøre senere stengsels-saker. Sakene kommer til politikernes bord bare i de tilfellene grunneiere eller andre klager.

I tillegg til prinsippene må kommunen nå vurdere om det er skjedd en glipp ved at stengslene er krevd fjernet fra feil eiendom.Krever avklaring

Ekteparet Odd og Mari Lien mener en rekke forhold må avklares i denne saken — spesielt fordi politikerne akter å bruke den som prinsippsak. Avgjørelsen av hva som skal skje med flaggstanga og sittegruppa på Askerøya vil dermed få stor betydning for andre grunneiere i kommunen.

I brevet til ordfører Torleif Haugland krever ekteparet Lien et svar på hvilke deler av eiendommen deres som er utmark. De viser i den forbindelse til den såkalte Ormestad-dommen i Sandefjord hvor et eldre ektepar ble pålagt å fjerne det som etter rettens mening stengsler.

Lien mener Tvedestrand kommune må si klart fra om den vil følge høyesterettsdommen (hvor de angivelige stengslene befant seg 65 meter fra hytta), eller om de folkevalgte i Tvedestrand på egen hånd fastsetter snevrere grenser.Ferdsel eller opphold?

Oddvar og Mari Lien peker også på det forhold at man også bør klare opp i hva som er ferdsel og hva som er opphold.

Ifølge Friluftsloven mener ekteparet at de kan nekte fortøyning av båt, bading, rasting/telting nærmere hytta enn 150 meter.

— Vi skjønner nå at vi har vært altfor imøtekommende overfor allmennheten tidligere da vi ikke har nektet noen å bade, fiske, raste eller fortøye båt på får eiendom, skriver Lien i brevet.