Han har fått en advokat til å vurdere saken. Den aktuelle brygga ble i sin tid bygd for offentlige midler til offentlig bruk.Det var under en befaring som komité for kultur plan og miljø holdt på Apalen i 1998 at politikerne påpekte at den aktuelle brygga med tilhørende adkomstvei burde skiltes slik at allmennheten ble kjent med dens offentlige status. Bygget for «Søgne»

Brygga, som ligger 10 — 12 meter fra Michael Falchs fritidsbolig, ble i sin tid satt opp for offentlige midler. Brygga fungerte i mange år som fast anløpsplass for «Søgne».

Michael Falch er blant annet gjennom et brev blitt kjent med at Tvedestrand kommune arbeider med å sikre offentlige brygger og offentlige bryggerettigheter, og at brygga på Apalen i den forbindelse er ei av flere som kommunen har til hensikt å skilte til almen bruk.Sjokkert

Dette tiltaket har Falch lite til overs for. Han ønsker ingen «kommunal markering» på sin eiendom, og har kontaktet advokat for å få saken rettslig prøvet. I et brev til plansjef Svein Olav Dale skriver advokat Marte Reier blant annet at Michael Falch er sjokkert over at kommunen har holdt befaring på eiendommen uten at han som eier er blitt varslet.

Advokaten skriver videre at grunneier ikke bestrider at brygga i sin tid ble bygget av hensyn til anløp av lokalbåt, men at retten til bruk av brygga var begrenset til anløp av rutegående lokalbåt. Kommunen blir bedt om å opplyse hvilken lovhjemmel man mener å ha for å sette opp skilt på Michael Falchs eiendom uten etter avtale med ham.Gratis advokathjelp

Fra statlig hold er det den siste tiden satt et sterkt fokus på sikring av offentlig ferdsel og bruksrettigheter i strandsonen. Som et ledd i arbeidet med å sikre allmennhetens interesser, har Direktoratet for naturforvaltning tilbudt 14 utvalgte kystkommuner gratis advokatbistand for å løse vanskelige forvaltningssaker i strandsonen.

Tvedestrand, som er én av kommunene som er med i denne ordningen, vil trolig benytte seg av den juridiske bistanden i denne prinsippsaken for å finne ut om kommunen har rett til å disponere og skilte offentlige brygger og adkomstveier på privat grunn.Flere tilfeller

Tvedestrand kommune har nemlig en rekke offentlige brygger med offentlige rettigheter som er bygd på privat grunn. Både på Sandøya, Askerøya og Gjeving står kommunen overfor lignende problemstilling.

På flere av bryggene, blant annet den på Apalen, foreligger det ingen tinglyst heftelse. I noen tilfeller er gamle avtaler gått i glemmeboken. Kommunen mener likevel at offentlige rettigheter som er almen kjent gjennom lang tid i seg selv er en rettslig dokumentasjon.

Når det gjelder brygga på Apalen er kommunen i gang med å etterspore det som måtte finnes av skriftlig materiale i eldre arkiver.