— Vi har ikke fått gjennomslag, sier Vest-Agder Aps delegasjonsleder til landsmøtet, Randi Øverland.

Over tretten sider legger en gruppe ledet av partisekretær Raymond Johansen fram partiets forslag til prioriteringer innenfor storbypolitikken. Når det gjelder infrastruktur legges det vekt på det sentrale østlandsområdet, Jæren og Bergen.

Vrient å nå fram

Når forskjeller i levekår eksemplifiseres blir en by som Drammen trukket fram. En sosioøkonomisk rapport som nylig ble publisert viste at det er relativt store forskjeller på levekårene i noen av Kristiansands bydeler.

— Det kan virke som om denne grensa på 100.000 innbyggere er tillagt stor vekt. Vi har gjennom vinteren forsøkt å påpeke at vi er en stor by med storbyutfordringer uten å nå fram, sier Øverland.

Storby i Agder

Til tross for dokumenterte sosiale og økonomiske forskjeller, har Kristiansand hatt problemer med å få gehør fra flere regjeringer for at byen og området har storbyutfordringer.

— Det at Kristiansand og Sørlandet ikke er nevnt kan ha en sammenheng med hvordan denne gruppa har oppfattet mandatet da dokumentet ble skrevet, sier leder i Kristiansand Arbeiderparti, Terje Næss.

— Synes du Kristiansand er en storby i norsk sammenheng?

— Vi i Agder oppfatter den nok som en storby, sier Næss.

— Bør byen og regionen inn i dette dokumentet?

— Ja, slik det er utformet nå legges det for stor vekt på noen få områder. Byens rolle og byenes utfordringer er aktuelle flere steder enn Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger. Det er ikke bare Kristiansand, men flere større norske byer som bør vies plass i dette dokumentet, sier Næss.

På plass for å påvirke

Kritiske røster har historisk sett hevdet at både Sørlandet og Kristiansand har hatt problemer med å få gjennomslag for viktige landsdelssaker når Ap sitter ved rattet. Statsråder hentes gjerne fra andre regioner.

Heller ikke Vest-Agders delegasjon til årsmøtet synes det er et godt dokument å komme tilbake til velgerne med foran høstens lokalvalg.

— Vi er her for å påvirke. Jeg regner med at vi får endret det foreliggende forslaget slik at det omhandler flere geografiske områder enn det som kommer fram i forslaget, sier Øverland.

Når Raymond Johansen går på talerstolen for å fortele om partiets storbypolitikk fredag ettermiddag, står Øverland klar i kulissene. Hun skal tale om kommunesammenslåing.

— Vil en sammenslått storkommune rundt Kristiansand ha lettere for å bli hørt når storbypolitikken utformes?

— Det er ingen driver for å gjennomføre en kommunesammenslåing, men det er klart at en større kommune vil ha lettere for å bli hørt når det gjelder typiske urbane utfordringer, sier Øverland.