— Jeg håper ikke noen ankrer opp ved Lyngholmen i Skottevik, sier Sigurd Paulsen, som fant minen før helga.

Paulsen er president i Norges Dykkerforbund, og varslet politiet om funnet. Forsvaret ble tirsdag anmodet om bistand for å ta hånd om minen.

Forsvarets operative hovedkvarter i Bodø i er informert om funnet, og vil ta stilling til om minen skal flyttes eller detoneres.

— Det er en hornmine, antakelig engelsk, sier Paulsen.

1,2 meter høy og bred

Minen er cirka 1,20 meter høy, og nesten like bred.

— Den kan være fra den britiske mineleggingen av norsk farvann før utbruddet av 2. verdenskrig. Den kan ha slitt seg og drevet inn til Skottevik. Minen ser helt intakt ut. Den har disse karakteristiske hornene som stikker opp, og som man absolutt ikke bør brekke, sier Paulsen.

— Minen ligger på sandbunn i en bakke. Den ligger på 27 meters dyp like på innsiden av den røde flytestaken ved Lyngholmen. Det er ikke farlig å kjøre over med båt, ettersom den ligger på så dypt vann. Men man bør ikke ankre opp der før Forsvaret har tatt hånd om minen, sier Paulsen.

Skal sprenges

Orlogskaptein Wiggo Korsvik i Forsvarets Operative Hovedkvarter bekrefter funnet, og at den vil bli sprengt under kontrollerte forhold når Forsvaret har anledning.

— Minen har ligget der i 70 til 75 år. Vi anser ikke dette som et akutt problem. Batteriene og avfyringsmekanismen virker ikke. Det eneste faremomentet er hvis den blir truffet direkte med stor kraft. Og det er ikke stor sannsynlighet for at det skjer, sier han.

Britisk mine

— Vi er varslet av politiet og har fått bilder av dykkeren som fant den. Bildet er litt dårlig, men det er mest sannsynlig en engelsk, forankret, kontaktmine fra tiden rundt andre verdenskrig. Dette er en type miner som ble forankret på bunnen med en wire opp til 15 til 18 meters dyp. De er laget slik at de skal gå av i fritt vann, og sende opp en boble som skal knekke fartøyet som passerer over, sier han.

— Historikken vil bli avklart når minen blir identifisert av minedykkerkommandoen i Bergen, som har fått oppdraget, sier Korsvik.

- Ikke rør eksplosiver

Han forteller at Forsvaret så langt i år er varslet om 113 funn av eksplosiver. I fjor detonerte Forsvaret over 400 eksplosiver som ble funnet.

Slik så det ut da Forsvaret sprengte en synkemine i Søgne-skjærgården i 2012.

— Det viktige er at folk som finner eksplosiver ikke rører dem, men merker stedet og varsler politiet, sier Korsvik.

— Hva skjer når dere kommer til stedet?

— Først skal minen identifiseres. Vi må vite hva slags mine det er og eksakt virkemåte. Så må vi vurdere om den kan sprenges der den ligger, eller om den skal flyttes. Vi vil helst ikke sprenge på så dypt vann for å spare miljøet. Vi foretrekker grunnere steder, helst med fjellgrunn. Så sprenger vi den kontrollert med noen hundre meters sikring. Normalt blir også politiet og Kystverket varslet. Har vi god tid sendes det også varsel til sjøfarende i området, sier Korsvik.