— Det var vel sommeren i forfjor, da vi var på hytta i Kristiansand, at jeg observerte at det ble lagt en kabel i skjærgården, forteller kronprins Haakon.

— Jeg har først i ettertid forstått hva som foregikk, smiler han.

Ved 12.30-tiden torsdag foretok Norges kronprins, sammen med kronprins Fredrik, den offisielle åpningen av Skagerrak 4-kabelen. Mens kronprins Haakon vred rundt et håndtak på et kontrollpanel på scenen i Tresse i Kristiansand, gjorde kronprins Fredrik det samme i Danmark.

På storskjerm

Det var god stemning i Tresse, da kronprinsen offisielt åpnet den nye sjøkabelen mellom Norge og Danmark. Flere skoleklasser, barnehager og andre hadde møtt fram for å bivåne det hele. Foto: Tormod Flem Vegge

Publikum kunne observere det som skjedde i Tjele i Danmark på storskjerm.

— Fem-fire-tre-to-én, sa kronprins Haakon, mens publikum la til et "null" og jublet over åpningen.

Deler på strømmen

En hel del skoleklasser og andre innbyggere hadde møtt fram for å bivåne det hele.

— Når det blåser lite i Danmark, kan de få strøm fra vannlagrene våre. Det er helt klart viktig at landene våre kan dele energi og strøm, sa kronprinsen etter den offisielle åpningen.

Kronprins Haakon kunne torsdag avsløre at han selv hadde observert at sjøkabelen ble lagt ned i Kristiansand.- Jeg har faktisk en personlig rekasjon til denne kabelen. Jeg har fulgt fra hytta at den har blitt lagt i skjærgården, sa han fra scenen. Foto: Tormod Flem Vegge

Auke Lont, konsernsjef i Statnett, forteller at det har vært en stor dag for konsernet.

— Dette er en milepel, sier han.

- Har dere flere kabelplaner?

— Vi har planer om kabler både til Tyskland og Storbritannia, forteller konsernsjefen.

- Stas

Jørgen Kristiansen (KrF), varaordfører i Kristiansand kommune, var godt fornøyd med arrangementet.

Bak kronprins Haakon er politimester Kirsten Lindeberg, og varaordfører Jørgen Kristiansen. Foto: Kjartan Bjelland

— Dette er stas. Byen setter stor pris på at kronprinsen tar seg tid å være med på dette arrangementet, påpeker han.

Øker kapasiteten med 70 prosent

Kåre Fostervold (Frp), statssekretær i Olje- og energidepartementet, forteller at Skagerrak 4-kabelen øker kabelkapasiteten mellom Norge og Danmark med hele 70 prosent. Det til tross for at det var tre andre kabler på plass før den nye ble satt i drift.

— Den ble lagt to kabler i 1976 og i 1977. Den tredje kom i 1993. Dette er altså den fjerde, sier han.

Fordeler med vannmagasiner

Fosterold understreker at Norge og Danmark utnytter energifordelene sine bedre med større kapasitet. Siden vindkraft ikke kan lagres, slik vannkraft kan via vannmagasiner, kan nå vindmøllekraft brukes når det blåser mye i Danmark, mens vannkraften kan spares.

— Når det ikke blåser i Danmark, kan vi slippe løs vannkraften vår, poengterer han.

Statssekretæren forteller at det er kabler mellom Norge og land som Finland, Sverige, Danmark, Nederland og Russland.

— Norge har lang erfaring med å utveksle energi med andre land, i et velfungerende kraftmarked.

Ut i Ålefjærfjorden

Den 240 kilometer lange kabelen til 3,3 milliarder kroner ble satt i drift 29. desember i fjor. Kabelen strekker seg fra et transformatoranlegg i på Støleheia i Vennesla fram til Kvevika i Ålefjærfjorden i Kristiansand via en jordkabel, og langs havbunnen helt til Viborg på Jylland.

300.000 husholdninger

Skagerrak 4-kabelen er den fjerde strømutvekslingskabelen mellom Norge og Danmark. Også de tre andre danmarkskablene kommer i land kristiansandsområdet, men disse går i luftspenn opp til anlegget på Støleheia.

Skagerrak 4-kabelen har kapasitet til å overføre strøm tilsvarende forbruket til 300.000 norske husholdninger en vinterdag.

Feiringen av kabelen fortsetter torsdag ettermiddag. Da blir det folkefest i Tresse. På scenen opptrer blant andre Thom Hell og Samsaya.