Funnene viser at nettverdenen ikke blir verre til tross for mer og tidligere bruk av digitale medier, mener Medietilsynet. Foto: Illustrasjonsfoto NTB/ Scanipix

Ifølge Medietilsynets undersøkelse for 2014 er det blitt flere og yngre brukere på nettet, uten at nettmobbingen har gått opp.

I løpet av det siste året har 13 prosent av barn i alderen 9 til 16 år opplevd at noen har vært slemme med dem eller mobbet dem på internett eller via mobilen, 4 prosent opplevde det månedlig.

Det er en nedgang fra henholdsvis 15 og 5 prosent i 2012. Andelen som har lagt merke til at andre blir utsatt for denne typen plaging, har også gått ned, fra 30 til 26 prosent.

LES OGSÅ:

Denne skolen har innført mobilforbud

Bruker Twitter til å spre sladder og sexrykter om ungdom

— Dette undergraver selvfølgelig ikke de alvorlige følgene og opplevelsene de som mobbes eller plages må leve med, men det sier i alle fall noe om at nettverdenen ikke blir verre til tross for mer og tidligere bruk av digitale medier, sier Stian Lindbøl i Medietilsynet.

Han er seniorrådgiver og prosjektleder for Barn og medier-undersøkelsene.

Slemmere gutter

Flere gutter enn jenter, 7 mot 4 prosent, sier de har vært slemme med eller mobbet noen på nett eller mobil det siste året. Samtidig har betydelig flere jenter enn gutter opplevd at noen er slemme med dem, hele 16 prosent jenter mot 10 prosent gutter.

Antall barn som sier de har opplevd trusler på internett eller mobil eller at det er lagt ut bilder av dem som gjorde dem triste eller sinte, holder seg for øvrig helt stabilt. Mens 7 prosent har opplevd trusler det siste året, har 11 prosent opplevd å bli lei seg eller sinna på grunn av bilder. Her er det ikke store forskjeller mellom gutter jenter, verken når det gjelder hvem som står bak eller utsettes for trusler eller bildeutlegging.

Sier ifra

Kanskje har den tilsynelatende minkende nettmobbingen noe å gjøre med bevissthet rundt ondet. Hele sju av ti vet hvem de skal kontakte dersom de blir utsatt for digital mobbing eller opplever å få bilder og informasjon på avveie på nettet.

Når det gjelder hvem som legger merke til nettmobbing, spiller kjønn og alder inn.

Mens 28 prosent av jentene har sett dette det siste året, svarer 22 prosent av guttene det samme. I aldersgruppen 9 til 11 år har 13 prosent av barna lagt merke til mobbing, mens andelen er hele 37 prosent i alderen 15 til 16 år.

Nesten halvparten av alle barn i alderen 9 til 16 år sier de har rapportert om mobbing på internett, men kun halvparten av dem oppgir at de fikk hjelp fra den de henvendte seg til. Også her er jentene mer aktive.

Hele 52 prosent av jentene mot 38 prosent av guttene sier de har rapportert eller sagt fra om noe som har skjedd på internett.

Mens de yngre tenderer til å si fra til foreldre eller andre voksne, rapporterer 15-16-åringene oftere direkte til nettsiden.