— I et demokrati som vårt bør vi tolerere uenighet og mennesker som tenker annerledes. Jeg mener dessuten forslaget til reservasjonsrett ivaretar både legers og kvinners rettigheter, sa Askildsen under lørdagens debatt.

Se video fra debatten over!

Det har vært fire «Jente-Treff dager» i Mandal i regi av Mandal handel og service forening. En rekke ulike foredrag og debatter har vært avholdt. Lørdag møttes de to politikerne for å snakke om den meget betente reservasjonsretten.

Kvelland var mest krass i sin motstand mot reservasjonsretten med å mene at legekontorene blir «etiske slagmarker» med en slik lovendring. Hun mente legene som vil reservere seg får finne seg annet å gjøre.

Strekker langt

— Vi strekker oss allerede langt nok i abortloven ved å si at de som utfører selve abortinngrepet skal ha mulighet til å reservere seg. Grunnlaget for fastlegeordningen er at det skal være en «go-to-guy»-ordning slik at alle får et likeverdig tilbud, sa hun.

Eva Kvelland påpekte at legene egentlig ikke henviser til abort slik de for eksempel gjør til røntgen. Avgjørelsen om å ta abort tar kvinnene selv, ingen andre. Foto: Jarle R. Martinsen

Hun mente at dersom ikke legen kan innrette seg etter dette, er det mange andre stillinger man kan være i i helsevesenet, sa Kvelland.

Ivaretar rettighetene

Askildsen derimot mente lovforslaget både ivaretar rettighetene til legene og kvinnene.

— For det første dreier dette seg om ytterst få leger. For andre legger loven opp til at det vil være kjent hvem som reserverer seg, slik at kvinnene kan oppsøke en annen lege, sa Askildsen.

Tore Askildsen mener forslaget til lov om reservasjonsrett ivaretar både rettighetene til kvinnene og legene. Han mener det må være rom for å ta hensyn til samvittighetsdilemmaer for legene. Foto: Jarle R. Martinsen

Dette reagerte Kvelland på. — La oss ta en gravid 17-åring. Hun skal kanskje gå den vanskelige veien til foreldrene. Så skal hun sjekke om legen reserverer seg. Og har han det, må hun bytte lege. Er det å gi et godt helsetilbud, spurte Venstre-politikeren.

Tok ordet

Det var ikke mange som kom for å høre på debatten i Lindesnesgården, rundt 15 kvinner satt og hørt på. Men flere tok ordet. En mente reservasjonsretten kan spre seg til rene avkrysninger for legene om hva de kan reservere seg mot i ulike etiske dilemmaer, mens en annen mente at dette ligner veldig et angrep på abortloven uansett hvor mye tilhengerne av reservasjon mener noe annet.

Mest inntrykk gjorde nok likevel en kvinne som fortalte om eget møte med en lege som mente hun burde ta abort på grunn av faren for å få et barn med misdannelser, men der hun sto i mot. - Av den grunn lever mitt barn i dag, sa hun.

Vanskelig debatt

Askildsen synes debatten er vanskelig.

— Det er en stor utfordring å snakke om prinsippet rundt reservasjonsrett og samtidig ha forståelse for den vanskelige situasjonen som mange kvinner har vært i og vil komme i, sier Askildsen.

Torsdag vedtok et flertall i bystyret i Mandal nei til reservasjonsrett. Det forholder Askildsen seg til, men mener samtidig at dette ikke noe som skal overlates til kommunene. - Denne saken bør avgjøres fra statlig hold, mener han.

Også Kvelland synes debatten er utfordrende. - Dette handler om etikk og moral. Men i dette tilfellet går kvinnenes krav til et godt helsetilbud foran legenes samvittighet, sier hun.