— Vi vil varsle huseieren om en befaring med tanke på om bruken er lovlig. Boligen er uten tvil godkjent som enebolig, ikke et forsamlingslokale, sier Bjørn Harald Andersen, byggesaksleder i Kristiansand kommune.

Bjørn Harald Andersen, byggesaksleder i Kristiansand. Foto: Frode Lindblom

Bandidos er en såkalt énprosentklubb, som politiet mener består av kriminelle medlemmer. Politikerne i Kristiansand har vedtatt at slike mc-klubber er uønsket i byen.

Har tatt bilder

Etter flere års fravær har Bandidos på nytt etablert seg i Kristiansand, ifølge politiet som en prøveklubb. Klubbhuset ved Rona ble tatt i bruk i fjor vår.

— For å bli et fullverdig medlem må de vise seg som slagkraftige. Et klubbhus er et vesentlig kriterium, sier Kjell Erik Eriksen, etterforskningsleder i Kristiansand-politiet.

Politiet har nå sendt bilder til kommunen, som de mener viser bruken av bygningen.

— Huset bærer preg av å være noe helt annet enn en enebolig. Det vi ser er et rent mc-lokale tilrettelagt med bar for det vi mistenker er ulovlig salg av alkohol, og for fester, sier Eriksen.

Bildene ble tatt under en ransaking i november i fjor da tre personer tilknyttet mc-klubben ble pågrepet for tyveri av kjøkken fra HTH i Kristiansand. I lokalet ble det samtidig også funnet mindre mengder amfetamin og marihuana, og ytterligere fire personer knyttet til klubben ble pågrepet.

Kan gi bøter til eier

Er det grunn til å tro at det foreligger ulovlig bruk av en bygning, kan plan- og bygningsmyndighetene foreta tilsyn.

— På befaringen vil vi se om bygget er innredet i samsvar med det forventer av en bolig, og om det er tegn til at det kan være et forsamlingslokale, sier byggesaksleder Bjørn Harald Andersen.

Kommunen kan kreve stans i ulovlig bruk og true huseieren med tvangsmulkt.

Svein Arild Vilhelmsen leier ut til Bandidos Foto: Torstein Øen

Leies på ubestemt tid

Ifølge leiekontrakten er Gamle Strømmevei 15 leid ut til en 47-åring på ubestemt tid for ti tusen kroner i måneden. Mannen har vært tilknyttet Bandidos i flere år.

Eiendommen eies av Gamle Strømmesvei Tomteutvikling AS. Daglig leder Svein Arild Vilhelmsen sier han ennå ikke har mottatt varselet om befaring fra kommunen.

— Jeg kan ikke kommentere dette. Jeg har leid ut til en privatmann og må bare forholde meg til det, sier Vilhelmsen.

Han hevder ikke å ha kjennskap til at huset brukes til forsamlingslokale.

— Jeg har ikke vært ute og kikket, så det vet jeg ikke, sier Vilhelmsen.

Fædrelandsvennen har ikke lykkes med å få en kommentar fra leietakeren.

Kommunen kjøpte huset

Også forrige gang Bandidos var etablert i Kristiansand, benyttet kommunen plan- og bygningsloven for å stoppe bruken av det daværende klubbhuset på Mosby.

To medlemmer av Bandidos fikk bot for å ha brukt næringslokalene de eide i Kiledalen til klubbsamlinger og overnatting. Lokalene var innredet med både bar, scene og strippestang.

Saken havnet i retten da eierne nektet å vedta boten. Til slutt kjøpte kommunen lokalet av Bandidos-medlemmene for 1,75 millioner kroner.