Kommuneoverlege Harald Reiso
Rådmann Harald Danilesen Foto: Ukjent

ARENDAL: — Jeg kan bekrefte at en person som har testet positivt på legionella døde på sykehuset tirsdag kveld, sier rådmann Harald Danielsen i Arendal kommune.

Til sammen fire personer over 80 år ble innlagt ved sykehuset i Arendal før helgen. Tre av dem har testet positivt på legionella.

Rådmann Harald Danilesen Foto: Ukjent

— Pårørende er varslet, opplyser rådmannen.- En person er død. Det er veldig tungt. Vi mener å ha fått rettet opp feilen som var utgangspunktet for dette. Men dette skulle ikke skjedd. Folk skal være trygge på våre institusjoner. De skal ikke bli syke av å bo der. Derfor vil vi gjøre alt for å hindre at det skjer igjen, sier Danielsen til Fædrelandsvennen.

Tilstanden til de to gjenværende pasientene med konstatert smitte er stabil. Situasjonen deres skal være bedre, opplyser medisinsk bakvakt Anita Rasmussen ved Sørlandet sykehus Arendal onsdag kveld.

Pasienten som omkom tirsdag har hatt en alvorlig lungesykdom og et komplisert sykdomsbilde. En obduksjon skal avklare om legionalla var medvirkende eller avgjørende for dødsfallet.

Dusjforbud

Kommuneoverlege Harald Reiso

Det er dusjanlegget ved Solhaug som er utpekt som synderen. Anlegget ble sikret og desinfisert søndag. Det er fortsatt dusjforbud ved Solhaug bo— og omsorgssenter, inntil analyser på nye prøver derfra er klare, ventelig på fredag.- Torsdag går vi gjennom anlegget igjen for å sjekke om det kan være gamle rørledninger igjen etter utskiftningen, om det finnes mulige blindrør der varmt vann kan ha stått stille, uten at vannet ble varmt nok til å ta legionellaen, forteller kommuneoverlege Harald Reiso.

Etter råd fra Statens Folkehelseinstitutt blir det nå full gjennomgang av rutiner og bygg som tilhører Arendal kommunes eiendomsselskap.

Uheldig situasjon

— Det er ikke konstatert flere smittede. Det er trygt for dem som er på Solhaug nå, men dusjforbudet gjelder fortsatt, sier Arendals rådmann.

— Oppleves situasjonen som trygg for dem som bor der?

— Min informasjon går ut på at både beboere og ansatte har håndtert denne perioden godt, sier Danielsen.

— Kan noe gjøres for å unngå dette igjen?

— At feilen kunne oppstå oppfatter jeg å være et hendelig uhell av en karakter som det ikke er lett å gardere seg mot. Men det skulle ikke skjedd, sier Danielsen. Men dette er en type uhell som det nok var vanskelig å avdekke. Samtidig er det en alvorlig påminnelse om hvor lite som noen ganger skal til for at det går galt, sier han.

Alarmen

Det var i helga alarmen gikk iArendalkommune etter at totalt fire eldre beboere ved Solhaug var blitt lagt inn på sykehuset i Arendalmed symptomer pålegionella-smitte. Samtidig med at sykehuset iverksatte omfattende behandling av pasientene, startet jakten på smittekilden.

En lekkasje i varmtvannsanlegget som nylig ble installert kan være en årsak sammen med gamle gjenværende rørstubber med lunkent, dødt vann.

Dusjanlegget ble søndag spylt med klor og vann med temperatur over 65 grader. Samtlige dusjhoder og ledninger til dusjhodene ble byttet.