Biskop Stein Reinertsen mener legers reservasjonsrett ikke bør slå inn i behandling av livsstilsykdommer. Foto: Kjartan Bjelland
Vibeke Lauritsen, organisasjonssekretær i Humanetisk forbund i Vest-Agder. Foto: Reidar Kollstad
Frode Eikenes, sogneprest i St. Ansgar katolske menighet. Foto: Erling S. Hægeland
- Vi er satt til å tjene mennesker, sier buddhistprest Såzen Larsen. Foto: Bjørn Markussen

Terje Mesel er etiker ved Sørlandet sykehus. I en kronikk her i avisen 19. februar skrev han om en fersk undersøkelse blant medisinerstudenter i Storbritannia. 45 prosent av studentene der mente man prinsipielt burde kunne nekte å delta i medisinske prosedyrer, og «muslimske studenter ønsket i større grad enn andre å reservere seg mot» å behandle «alkoholrelaterte skader og seksuelt overførbare sykdommer».

Leger skal hjelpe

Denne uka har ledere for kirker, tros— og livssynssamfunn på Sørlandet formidlet her i Fædrelandsvennen hva de mener om ordninger for fastlegers mulighet til å reservere seg mot å henvise til abort. Hva tenker de samme lederne om undersøkelsen Terje Mesel viser til?

— Selv om sykdommen er selvforskyldt, og selv om et menneske blir sykt som følge av uriktige handlinger, mener jeg det er legers plikt å gjøre jobben - de skal hjelpe menneskene. Leger skal ikke straffe. Det har vi andre instanser til, sier Akmal Ali, imam og styreleder i Muslimsk Union i Agder.

Ali maner også til forsiktighet i bruken av slike undersøkelser.

— Det kan skape frykt og hat, sier han.

Ikke reservasjon

Imamen støttes av biskopen i Den norske kirke:

— Ved å svare på dette er jeg oppriktig redd for å bidra til frykt for muslimer - en frykt jeg ikke deler, sier biskop Stein Reinertsen, før han fortsetter:

— Når jeg mener fastleger bør kunne reservere seg mot å henvise til abort, er det fordi det handler om et liv-død-spørsmål. Jeg kan ikke se at å behandle alkoholrelaterte sykdommer og andre livsstilsykdommer har samme alvorlighetsgrad. Derfor lander jeg på at reservasjonsretten ikke slår inn her.

Høres forkastelig ut

Muslimen og lutheraneren får følge av sognepresten i St. Ansgar katolske menighet, Frode Eikenes:

— Dette høres forkastelig ut. Leger skal hjelpe, og slike holdninger er i hvert fall ikke kristendom. Så er likevel ikke dette en god parallell til abort og reservasjonsrett - for der handler det om å ta liv, mens det du nevner dreier seg om å redde liv, sier den katolske presten.

Tjene mennesker

I motsetning til imamen og de to kristne lederne, landet buddhistprest Såsen Larsen i gårsdagens avis på at fastlegene ikke bør kunne reservere seg mot aborthenvisning. Hva med engelske legestudenter som vil reservere seg mot å behandle alkoholrelaterte skader og seksuelt overførbare sykdommer?

— Den så jeg ikke komme, men selvfølgelig kommer den. Jeg vil understreke at vi er satt til å tjene mennesker, uavhengig av om vi liker dem eller det de gjør, sier presten i Den Norske Sotozen Buddhist Orden.

Moraliserende

Hva sier Vibeke Lauritsen, organisasjonssekretæren i Humanetisk forbund i Vest-Agder?

— Dette er moraliserende, og det er nettopp med tanke på at dette kan bli en utvikling også hos oss, at vi må stoppe ideen om legers mulighet til å reservere seg mot å henvise til abort. Vi kan ikke ha det sånn at leger - og særlig fastleger - skal kunne velge hvilke pasienter og hva de vil hjelpe med , sier humanetikeren.