— Vi skulle jo selvfølgelig hatt det på plass så fort som mulig, men vi er glade for at direktoratet ikke setter i drift det nye nødnettet med de feil og vansker det har i dag, sier leder for AMK-sentralen ved Sørlandet sykehus, Ole Kristian Skomedal.

I utgangspunktet skulle alle nødetater over på samme nett 22. oktober i fjor. Siden den gang har nødnett for AMK-sentraler, akuttmottak og legevaktsentraler blitt utsatt. Dermed må disse instansene fortsatt benytte seg av det gamle helseradionettet.

Ikke forsvarlig

— Dette får ikke de store konsekvensene for helsetjenesten. Det blir som i dag, at vi benytter helseradionettet, og det vil ikke få konsekvenser med tanke på pasienter og publikum.Det nye nødnettet gjør at alle etatene kan kommunisere med hverandre, uten risiko for at uvedkommende hører på. Dermed vil det være mulig å dele taushetsbelagte opplysninger over nødnett.

I et informasjonsskriv skriver Helsedirektoratet at prosjektledelsen ikke ser det som forsvarlig å planlegge innføring av nytt nødnett i løpet av 1. halvår 2015. — Vi har fått tilbakemelding om at leverandøren har oppdaget ytterligere feil, og har meldt tilbake at de ikke klarer å overholde fristen på uke 7 i 2015, står det i brevet.

Noen store konsekvenser for for pasienter vil det ikke få, mener AMK-sjefen.

Ny opplæring

— De konsekvensene de får er at vi må drive opplæring som er ganske omfattende. Vi er vel 1100 som har fått opplæring i det nye nettet, og dette må da etableres og gjøres på nytt i større eller mindre grad. Det vil dermed få økonomiske og praktiske konsekvenser, sier Skomedal.- Hvor store konsekvenser?

— Det er avhengig av omfanget av dem vi må lære opp på nytt. Medisinsk nødsentral må ha en full reopplæring for operatørene. Det blir fort tre dager med opplæring per operatør kun der, sier han.

Politi og brannvesen er allerede oppe og går på det nye nødnettet, og fikk gode erfaringer med det på snøskredøvelse på Hovden forrige uke.

Gode erfaringer med nytt nødnett

— Våre folk kunne stå i snøskredet og ha krystallklar kommunikasjon med operasjonssentralen i Kristiansand. Vi får en tydelig gevinst av det, sier stabssjef Bård Austad i Agder politidistrikt.Samtidig skulle han helst sett at AMK var på plass i samme system.

— Både vi og brannvesenet er full operative, men det er ikke fullgodt før vi har AMK med på nødnettet. Vi må bare gjøre det beste ut av det, men det er leit at det er slik. Det er ikke noe vi kan gjøre noe med, sier Austad.

Prosjektledelsen skriver i informasjonsbrevet at de beklager at de ikke klarer å være mer forutsigbare i planleggingen av nødnettet.