KRISTIANSAND: Kristiansand kommune jobber med en rekke tiltak som skal gjøre kristiansand til en bedre universitetsby.

Planer som det danske arkitektfirmaet Frost og Juul har laget foreslår både en storstilt utbygging på Gimle, men også flere universitetsfunksjoner i sentrum og bedre forbindelse mellom sentrum og universitetet.

Mer fra formannskapet: Elever kan få slippe nynorsk

— Dette er planer som skal trekke universitetet nærmere byen og byen nærmere universitetet, sa teknisk direktør Ragnar Evensen i formannskapet onsdag.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Utvide Lundsbroa

Det har tidligere blitt foreslått å bygge en ny gangbro mellom Lund og sentrum. Dette kan fortsatt bli realisert.

Den broa er veldig godt plassert.

Ragnar Evensen sa i formannskapet at et annet aktuelt tiltak kan bli å utvide den gamle Lundsbroa.

— Den broa er veldig godt plassert. Vi må kanskje utvide den i bredden og forsterke den for å kunne betjene alle som bruker den, sa Ragnar Evensen i formannskapet.

Foreløpig er det kun skisser og ideer som er presentert, og ingen ting er ennå bestemt.

Men ifølge Ragnar Evensen jobber Statens vegvesen med planer om å utvide dagens bro slik at den skal ha god plass til gående, syklende, kollektivtrafikk og privatbiler.

Kongens gate skole

Bygg i sentrum kan om ikke lenge bli bestemt brukt til universitetsformål.

Kristiansand Eiendom foreslår blant annet å bruke Kongens gate skole for å utvikle universitetsbyen hvis denne ikke blir solgt. Det kan bli aktuelt å bruke det til studentaktiviteter.

Kongens gate skole er anslått å ha en verdi på 40 millioner.

Tredobling

De største forandringene er likvel foreslått på universitetsområdet på Gimle. Det danske arkitektfirmaet foreslår å legge til rette for en tredobling av dagens bygningsmasse og at utbyggingen trekkes i retning

Fram til 2040 er det anslått at antall studenter vil øke fra 7000 til 12.000, og antall UiA-ansatte fra 800 til 1300. Det er likevel langtfra alt som skal brukes til universitet. En rekke andre funksjoner som eksempelvis bedrifter er tenkt inn her.

Lundsbroa kan bli utvidet, dersom Formannskapet får det som de vil. Foto: Kjetil Reite
Kommunen akter å selge Kongens gate skole, og verditaksten lyder på 40 millioner kroner. Hvis den ikke blir solgt, kan den bli brukt til universitetsformål. Foto: Reidar Kollstad