KRISTIANSAND: — Det hviler en mørk skygge over Kristiansand når det gjelder Holocaust. Vi sendte to familier til konsentrasjonsleir. Dette er siste mulighet vi har for å gjøre noe for de som overlevde Holocaust, sa varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) i formannskapet på onsdag.

Ifølge en henvendelse fra Det Mosaiske Trossamfund i Oslo, har de to overlevd Holocaust. De ønsker nå å tilbringe alderdommen på Jødisk bo- og seniorsenter i Oslo.

Men Kristiansand kommune sier nei og har fått støtte fra Fylkesmannen i Vest-Agder i sitt syn. De mener de kan tilby plasser på Bispegra Omsorgssenter. Her er det tilrettelagt slik at de får praktisere sin tro.

Vanskelig

Kristiansand kommune mener det problematisk hvis kommunen skal begynne å betale sykehjemsplasser i andre kommuner. De mener også det er vanskelig å skulle skille mellom hvem som skal få benytte seg av et slikt tilbud og hvem som ikke skal få det.

— Men nå skal vi lage en sak der vi belyser alle sider av denne saken. Det spesielle med denne saken, er at vi får en enkeltsak til behandling for formannskapet, sier helse- og sosialdirektør Lars Dahlen til Fædrelandsvennen.

Politikerne er klar over at de har anledning til å si nei til at ekteparet får flytte.

— Vi kan selvsagt avvise dette siden vi har vårt på det tørre juridisk, men dette handler om hva som er moralsk rett, sa Kristiansen.

Omsorgssenter

Formannskapet var helt enige i at Kristiansand nå må få legge til rette for at paret skal kunne bo på et omsorgssenter utenfor egen kommune.

— Dette er et jødisk miljø med felles opplevelser, så jeg mener vi må legge til rette for det, sa ordfører Arvid Grundekjøn.

For formannskapet er det avgjørende at paret overlevde Holocaust

— Det er naturlig og rett at vi stiller opp for at de som har vært hardt prøvd i denne vanskelige tid for Europa, slik at de får sine siste år her, sa Grundekjøn.

Prinsipper

Formannskapet får nå en ny sak til behandling.

— Det administrasjonen er opptatt av, er likebehandling og konsekvens. Derfor er det viktig at formannskapet tar dette opp og ber administrasjonen behandle dette på nytt, siden det ligger vedtak om dette hos fylkesmannen, sa Rådmann Tor Sommerseth i formannskapet.